Türgi jalgpallifännid on tuntud oma klubide äärmusliku toetamise poolest. Tavalisest fanaatilisemate fännide vahel valitseb sügav vihkamine, mis mõnikord läheb üle ka vägivallaks, kirjutab Helsingin Sanomat.

Eriti kuumaks lähevad tunded, kui kohtuvad Istanbuli Aasia osast pärit Fenerbahçe ja Euroopa poolel baseeruv Galatasaray.

Vaid kolm nädalat tagasi pussitas Galatasaray särki kandnud isik pärast meeskondade kohtumist surnuks Fenerbahçet toetanud noore mehe, teatas Reuters.

Nüüd on aga klubide fännid demonstratiivselt koos meelt avaldanud, vahetanud omavahel särke ja laulnud isegi vastaspoole toetuslaule.

„Vaatepilt on uskumatu,“ ütles ajalehe Radikal jalgpallikolumnist Bağış Erten telefoni teel Helsingin Sanomatele.

Erteni sõnul on jalgpallifännide vaherahu põhjus politsei vägivald meeleavaldajate vastu.

„Ebaõiglus pani nad ühinema,“ ütles Erten.

Jalgpallifännid liitusid eelmisel nädalal puhkenud rahutustega kiiresti.

Esimesena ühinesid meeleavaldustega massiliselt Istanbuli suuruselt kolmanda klubi Beşiktaşi poolehoidjad, keda nimetatakse Çarşıks. Vasakule kalduv Çarşı on tuntud oma poliitilise aktiivsuse poolest. Viimastel aastatel on Çarşı muu hulgas protestinud tuumaenergia ja rassismi vastu. Üks nende hüüdlausetest on „Kõige vastu!“

Ka teiste klubide poolehoidjad jõudsid kiiresti kohale. Fenerbahçe, Galatasaray ja Beşiktaşi fännid kuulutasid, et toetavad nüüd uut meeskonda: Istanbul Unitedit.

See nähtus on levinud ka teistesse linnadesse. Näiteks Türgi suuruselt kolmanda linna İzmiri erinevate klubide verivaenlastest fännid on samamoodi jõud ühendanud.

Türgi jalgpallifännidel on kokkupõrgetes politseiga pikad traditsioonid. Seetõttu on nad viimaste päevade rahutustes ka nii nähtaval kohal olnud.

„Neil on olnud meeleavaldustel väga juhtiv roll,“ märkis Erten.

Jalgpall on Türgis äärmiselt populaarne. Seetõttu on ka fännide tegevusel nii suur tähtsus.

Istanbuli kolme suurklubi toetajaskond on aga nii lai, et nende hulgas leidub ka valitsuse toetajaid.

Siiski on näiteks Fenerbahçe fännide hulgas juba pikka aega suhtutud umbusklikult võimul olevasse islamimeelsesse erakonda AKP. Nende arvates püüab AKP oma mõju suurtes jalgpalliklubides kasvatada.

Erten tuletas meelde, et ka teised parteid püüavad jalgpallirahvaga häid suhteid hoida, mitte ainult AKP.

Poliitikud tahavad osa saada jalgpalliklubidele osaks saavast rahva toetusest. See on klubidele taganud rahavood ja ka näiteks maksusoodustused.