Arınç ütles, et esialgsed protestid olid õiglased ja legitiimsed ning ülemäärane jõukasutamise politsei poolt oli vale, vahendab BBC News.

Õhkkond Istanbuli Taksimi väljakul oli pärast seda teisipäeva õhtul peaaegu juubeldav, kui kogunes suur rahvahulk alates jalgpallifännidest kuni heal järjel kodanikeni.

Inimesed skandeerisid: „Kas te olete meid kuulnud?“, lootuses, et valitsus kuulab nende nõudmisi.

Hiljem aga võttis politsei taas kasutusele pisargaasi, veekahuri ja suitsupommid, püüdes meeleavaldajaid laiali ajada.

Ka Türgi suuruselt kolmandas İzmiri linnas oli pidulik õhkkond ja politsei hoidis distantsi, kuigi mõned noored meeleavaldajad lõhkusid turvakaameraid ja loopisid telliskive.

Riiklik uudisteagentuur Anatolia teatas, et politsei arreteeris İzmiris 25 inimest valeinformatsiooni levitamise eest Twitteris. Opositsioonilise vabariikliku rahvapartei CHP esindaja Ali Engin ütles Anatoliale, et inimesed vahistati protestimisele üleskutsumise eest.

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan ütles pühapäeval, et Twitter on nuhtlus, mida kasutatakse valede levitamiseks.

Türgi telejaam NTV vabandas esialgsete meeleavalduste kajastamata jätmise eest. Telejaama omaniku Doğuşi konglomeraadi juht Cem Aydın ütles, et kriitika oli suures osas õiglane.

„Meie vaatajad tunnevad, nagu oleks neid reedetud,“ ütles Aydın NTV personaliga kohtudes. Osa teletöötajatest lahkus protestiks meeleavalduste kajastamata jätmise vastu töölt.

Türgi inimõiguste assotsiatsiooni teatel on üle riigi vigastada saanud üle 2800 meeleavaldaja, paljud neist tõsiselt. Vahistatud on 791 inimest, kellest umbes 500 on hiljem vabastatud.

Asepeaminister Arınçi sõnul on vigastada saanud 244 politseinikku ja 64 meeleavaldajat ning kahju on tekitatud enam kui 70 miljoni Türgi liiri (28 miljoni euro) eest.