Muu hulgas kohtub ta ka Iraagi peaminister Nuri al-Malikiga, kirjutavad BBC ja Deutsche Welle.

Babacan ütles, et Türgi tahab ammendada kõik diplomaatilised ja poliitilised vahendid, enne kui Kurdi tööpartei mässuliste vastu sõjaline operatsioon algatatakse.

USA president George Bush on lubanud, et USA teeb koostööd ning aitab mh õhutada Iraagi valitsust võtma ette samme riigi põhjaosas tegutsevate kurdi mässuliste vastu. Ta palus Türgil jääda vaoshoituks.

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan kohtub täna Londonis Suurbritannia peamnister Gordon Browniga.

Nädalavahetusel toimunud kokkupõrkeis sai surma 12 Türgi sõdurit. Kurdi Tööpartei väidab, et nende käes on veel Türgi sõdureid. Ankara teatel on kadunud kaheksa sõdurit.

Maailma meediaväljaanded jälgivad murelikult asjade arengut. „Me ei ole kohustatud mitte kelleltki luba küsima,” rääkis eile Türgi peaminister Recep Tyyip Erdogan.

Türgi peaminister hoiatas USA-d, et kavatseb Iraagi territooriumil tegutsevaid kurdi separatiste rünnata. Türgi alustab sõjalist tegevust Põhja-Iraagis vaatamata USA ja NATO meeleheitlikele üleskutsetele tegutseda vaoshoitult, ütles Erdogan intervjuus The Timesile.

Ta ütles, et Türgi on korduvalt palunud USA administratsiooni ja Iraagi valitsust separatistid sellelt territooriumilt välja ajada, kuid mõlemad võimud ei ole midagi ette võtnud. Türgil saab kannatus otsa ja riigil on täielik õigus enesekaitseks, teatas peaminister.

Errdogan hindas pessimistlikult suhteid USA ja Türgi vahel. Türgi on Washingtoni jaoks strateegiliselt tähtis riik. Erdogani teatas, et Türgis on tekkinud „suur ameerikavastane laine”, USA Iraagi sõda on ebaõnnestunud ja hoiatas: kui USA kongress kiidab heaks seaduseelnõu, milles türklaste Ottomani impeeriumi süüdistatakse armeenlaste genotsiidis I maailmasõja ajal, siis võib USA „jääda ilma väga tähtsast sõbrast”. Pea sama kriitiliselt rääkis ta ka EL-ist, süüdistades mõningaid riike selles, et nad taganevad oma lubadustest võtta Türgi vastu sellesse ühendusse ning teatas, et mis puutub olukorda Kürosel, siis on EL olnud „väga ebaõiglane” tema riigi suhtes,