Kui peaaegu kõik hääled olid loetud, oli AKP kogunud ligi 50-protsendise toetuse, millest piisab enamuseks 550-kohalises parlamendis. AKP võit oli palju kindlam kui erakond ise oodata oskas, vahendab Reuters.

Erdoğan teatas, et valimistulemus oli hääletamine stabiilsuse poolt ja sõnum kurdi mässulistele riigi kaguosas, et vägivald ei saa koos demokraatiaga eksisteerida.

Peaminister Ahmet Davutoğlu kutsus AKP peakorteris Ankaras Türgi poliitilisi parteisid üles tegema koostööd uue põhiseaduse väljatöötamisel. Erdoğan tahab, et uue põhiseaduse järgi läheks täidesaatev võim presidendi kätte.

Peamise opositsioonierakonna CHP kõrge ametniku sõnul oli valimistulemus lihtsalt katastroof.

Valimistulemus võib suurendada juba niigi suurt lõhet Erdoğani töölisklassi kangelaseks pidavate Türgi islamistlike konservatiivide ja läänemeelsete sekularistide vahel, kes suhtuvad Erdoğani autoritaarsusse ja islamistlikesse ideaalidesse kahtlustavalt.

Juunis kaotas AKP enamuse, mis erakonnal oli olnud alates 2002. aastast. Erdoğan esitles pühapäevaseid valimisi võimalusena taastada stabiilsus.

Pärast juunikuiseid valimisi katkes relvarahu kurdi võitlejatega, kodusõda naaberriigis Süürias on ägenenud ning NATO liikmesriiki Türgit on vapustanud kaks Islamiriigiga seostatavat enesetapurünnakut, milles on hukkunud üle 130 inimese.