Türgi peaminister Tayyip Erdoğan teatas, et on valmis tagama Gaddafile turvalise riigist lahkumise ja ta saab ise valida, kuhu tahab minna. Gaddafi esindajad pole pakkumisele siiski vastanud, vahendab BNS.

"Gaddafil pole mingit muud valikut, kui Liibüast lahkuda ja me oleme andnud talle vastavad tagatised. Oleme Gaddafile kinnitanud, et me aitame tal minna, kuhu ta iganes tahab. Olenevalt tema kavatsustest viime asja arutamiseks meie NATO liitlaste juurde, kuid esialgu pole me veel vastust kuulnud," ütles peaminister.

Gaddafile lojaalsete vägede ja mässuliste relvakokkupõrgetes hukkus reedel Misratas vähemalt 31 inimest, ägedad lahingud on jätkunud ka mujal riigis. Liibüa pealinnas Tripolis kärgatas kella kolme ajal öösel taas mitu tugevat plahvatust, liitlased on viimastel päevadel linna vahetpidamatult pommitanud.

Suurriikide esindajad kohtusid neljapäeval, et arutada demokraatliku "Gaddafi-järgse Liibüa" tulevikku, samal ajal kui mässajad nõudsid võimuvahetuse eduka kulgemise kindlustamiseks konkreetset rahalist toetust. USA välisminister Hillary Clinton ning tema NATO ja teiste riikide kolleegid pidasid Araabia Ühendemiraatide pealinnas Abu Dhabis Liibüa-teemaliste kõneluste kolmanda vooru.

NATO kaitseministrid lubasid kolmapäeval taaskord, et jääb Liibüasse "nii kauaks, kui vaja" ja eraldab "vajalikud vahendid" Gaddafi vastaseks sõjaliseks kampaaniaks. Alliansi ministrid ütlesid pärast Brüsselis peetud töölõunat, et soovivad "kindlasti jätkata meie operatsiooni Liibüa rahva kaitsmiseks nii kaua, kui vaja".