„Me mõistame selle poliitilistel eesmärkidel tehtud otsuse karmilt hukka,” ütles Erdoğan. „See ei ole vastavuses meie rahvaste vahelise lähedase sõprusega. Me kutsume oma suursaadiku konsultatsioonideks tagasi.” Erdoğan lisas, et jätab ära ka oma 17. märtsiks kavandatud visiidi Rootsi, vahendab Reuters.

Rootsi välisminister Carl Bildt ütles oma blogipostituses, et armeenlaste tapmise genotsiidiks kuulutamine raskendab pingutusi Türgi ja Armeenia vaheliste suhete parandamiseks.

„Otsus ei aita kaasa debatile Türgis, mis on muutunud üha rohkem avatuks ja tolerantseks Euroopa Liidule lähemale liikudes ja demokraatlikke reforme läbi viies,” ütles Bildt.

Türgi suursaadik Stockholmis Zergun Korutürk ütles Rootsi televisiooni saatele „Aktuellt”, et Rootsi parlamendi otsusel on „drastiline mõju” kahepoolsetele suhetele, mida pole lühikese ajaga võimalik parandada.

„Ma olen väga pettunud,” ütles Korutürk. „Kahjuks arvasid parlamendiliikmed, et nad on pigem ajaloolased kui parlamendiliikmed ja sellest on väga, väga kahju.”