Komitee hääletas vaatamata sellele, et president Barack Obama administratsioon avaldas viimasel hetkel otsusele oma vastuseisu. Nüüd on võimalik armeenlaste kallal toime pandud vägivald genotsiidiks kuulutada ka esindajatekoja täiskogu istungil, kuigi pole selge, kas otsus hääletusele pannakse ja kas see piisavalt poolthääli saaks, vahendab Reuters.

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan mõistis otsuse viivitamatult hukka ning kutsus oma Washingtoni suursaadiku koju konsultatsioonidele. Erdoğan ütles, et otsus kahjustab Türgi-USA suhteid ning Türgi ja Armeenia suhete parandamise üritusi.

Kolmapäevases telefonikõnes Türgi presidendile Abdullah Gülile rõhutas Obama, et tema administratsioon kutsus kongresmene üles võtma arvesse otsuse potentsiaalselt negatiivset mõju Türgi ja Armeenia vaheliste suhete normaliseerimise läbirääkimistele.

Türgi, mis on USA-le eluliselt tähtis liitlane Lähis-Idas, tunnistab, et Otomani impeeriumi ajal tapeti palju armeenlasi, kuid eitab, et nende arv ulatus 1,5 miljonini ning et seda võib nimetada genotsiidiks. Selliseid süüdistusi peab Türgi oma rahvusliku au haavamiseks.