Araabia Liiga on määranud Süüria presidendile Bashar al-Assadile tähtaja režiimivastaste "veriste repressioonide" lõpetamiseks, ähvardades vastasel juhul sanktsioonidega, vahendab BNS.

"Kui see ei õnnestu, on Süürias muidugi alati kodusõja või kõrgetasemeliste pingete oht," ütles Davutoğlu.

Tema sõnul on praegu Süürias toimuvat "raske nimetada kodusõjaks, sest kodusõjas on kaks poolt, kes teineteist ründavad".

"Praegusel juhul aga ründavad julgeolekujõud enamasti tsiviilelanikke."

Kaheksa kuud kestnud Süüria rahutused muutuvad üha vägivaldsemaks. Sel nädalal ründas ülejooksikutest moodustunud Vaba Süüria Armee sõjaväeluure baasi pealinna Damaskuse lähedal, ka opositsioon on hakanud kasutama võitluses rohkem sõjalisi vahendeid.

Hiljutisest Süüria liitlasest Türgist on nüüdseks saanud üks sealse režiimi teravamaid kritiseerijaid. Ankara on lubanud lõpetada ühised naftamaardlate uurimistööd ja ähvardanud peatada elektrienergiaekspordi.

Prantsuse välisminister Alain Juppé ütles reedel Ankaras, et Süüria režiim ei saa võimule jääda, sest ta ei ole vajalikke reforme ellu viinud.

"Me oleme arvamusel, et (Süüria) režiim ei tahtnud reformiprogrammi täita ja nüüd on juba hilja," ütles Juppé pärast kohtumist Türgi parlamendi välissuhete komitee esimehe Volkan Bozkıriga.

Juppé sõnul on Prantsusmaa ja Türgi suhtumises Süüria kriisi palju kattuvat. Ajakirjanike küsimusele, kas Türgi, kel on Süüriaga 910 kilomeetri pikkune piir, peaks looma tsiviilelanike kaitseks puhvertsooni, vastas Prantsuse välisminister, et see on Türgi otsustada, kuid "meie arvates tuleks niisuguses meetmes leppida kokku rahvusvahelise kogukonnaga".

Ainus organ, kel on õigus kohustavaid meetmeid kehtestada, on ÜRO julgeolekunõukogu, lisas ta.

Davutoğlu ütles, et Türgi on valmis aitama Süüria opositsiooni rahvuskogul luua sidemeid riigi sees ja rahvusvahelise kogukonnaga.

"Praegusel etapil on tähtis, et (rahvuskogul) oleks ühendus rahvusvahelise kogukonnaga, süüria rahvaga, ja et tal oleks süüria rahva organisatsioonina tugev baasi."