Erdogan on varemgi avaldanud arvamust, et Gülen on salajases koostöös teatud fraktsioonidega Türgi sõjaväes ja tahab nende abiga seaduslikku võimu kukutada.

Türgi peaminister Yildirimi hoiatas juba täna hommikul, et valitsus kavatseb klassifitseerida riigi, mis ei nõustu islamivaimulikku Türgile välja andma, enda suhtes vaenulikult meelestatuks, vahendab Financial Times.

Gülen on 1999. aastast saadik omal algatusel eksiilis ja elab praegu Ameerika Ühendriikides. Tema juhitud populaarne islamifilosoofiline liikumine Hizmet (Teenistus) toetas kunagi Erdogani Õigluse ja Arengu Partei (AKP) võimuletulekut, kuid on viimastel aastatel üha teravamalt asunud Erdogani kritiseerima, väites, et viimane suunab Türgi autoritarismisi teele.

Hizmeti näol on analüütikute sõnul tegu mõõdukat islamismi ja majanduslikku liberalismi propageeriva globaalselt tegutseva rühmitusega, mis meenutab kohati poolreligioosset sekti.

Aastate jooksul on AKP valitsus eesotsas president Erdoganiga korduvalt hoiatanud, et Gülenil on soov Türgi legitiimne valitsus kukutada. 2013. aastal pingestus olukord sedavõrd, et president asus likvideerima Güleni toetajaid ühiskonna võtmepositsioonidelt, kuna need olid tema väitel valitsuserakonda alusetult süüdistamas korruptsioonikuritegudes.

75-aastane Gülen ütles täna varahommikul, et on viimase viie kümnendi jooksul elanud üle arvukalt sõjaväelisi riigipöördeid, mistõttu on “iseäranis solvav, kui sind ennast süüdistatakse seotuses säärase katsega”. “Eitan sääraseid süüdistusi kategooriliselt," rõhutas Gülen.

Islamivaimuliku sõnul mõistab ta Türgi riigipöördekatse teravalt hukka. “Valitsus peab tulema võimule vabadel ja õiglastel valimistel, mitte jõuga,” toonitas ta. "Palvetan Türgi, Türgi kodanike ja kõigi praegu Türgis viibivate inimeste eest."