86 inimest, kelle hulgas on eruohvitsere, poliitikuid ja advokaate, on kohtu all seose Ergenekoni vandenõuga, mille taga arvatakse olevat parempoolsed jõud, kelle eesmärk on islamistlike juurtega valitsuse kukutamine, vahendab Reuters.

Türgi politsei viis pealinna Ankara lähistel läbi mitmeid kaevamisi, et leida väidetava vandenõuga seotud relvi. Politsei leidis esmaspäeval mahajäetud maja juures 30 käsigranaati, 9 suitsupommi ja sadu G-3 automaadi padruneid.

Kolonelleitnandi majast oli enne seda leitud poolautomaatrelvi, püstoleid ja käsigranaate.

Juhtivad kohtunikud ja ministrid intensiivistasid sel nädalal oma sõnasõda juurdluse läbiviimise meetodite vastu. Paljud sekularistid näevad selles valitseva AK partei kättemaksu 2008. aasta kohtuasja eest, millega üritati partei antisekulaarse tegevuse eest ära keelata.

Türgi kohtunike ja prokuröride liit kritiseeris esmaspäeval valitsust, võrreldes Ergenekoni juurdlust Adolf Hitleri ja Benito Mussolini tegevusega.

Valitsev AK partei, mille juured on poliitilises islamis, eitab seda. Türgi võimas sõjavägi on viimase 50 aasta jooksul neljal korral valitsusi kukutanud.