Meeleavaldajate ja politsei kokkupõrked jätkusid esmaspäeva õhtul. Kinnitati ka teise inimese hukkumist nende käigus riigi lõunaosa linnas Antakyas, vahendab BBC News.

Opositsioonilise vabariikliku rahvapartei (CHP) noorteorganisatsiooni 22-aastane liige Abdullah Cömert sai tundmatu isiku kuulidest raskelt haavata, teatas kohaliku kuberneri administratsioon ning lisas, et ta suri hiljem haiglas.

Varem teatas Türgi arstide liit, et pühapäeval hukkus 20-aastane Mehmet Ayvalıtaş, kes sai löögi autolt, mis eiras peatumismärguandeid ja sõitis Istanbuli Mayısi linnaosas rahva hulka.

Teisipäeval ja kolmapäeval toimuv streik peaks puudutama koole ja ülikoole ning valitsusasutusi.

„Täiesti rahumeelsete meeleavalduste vastu rakendatud riiklik terror jätkub viisil, mis seab ohtu tsiviilisikute elu,“ öeldakse KESK-i avalduses.

11 ametiühingut ühendav konföderatsioon süüdistas valitsust demokraatia õõnestamises.

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan ei jätnud aga ära oma visiiti Marokosse ning kinnitas, et olukord on paranemas.

Erdoğan jäi esmaspäeval kõigutamatuks ja lükkas ümber igasugused väited „Türgi kevade“ kohta.

„Peamine opositsioonipartei CHP on minu süütuid kodanikke provotseerinud. Need, kes teevad uudiseid ja nimetavad neid sündmusi Türgi kevadeks, ei tunne Türgit,“ ütles peaminister televisioonis üle kantud pressikonverentsil.

Pärast Marokosse saabumist kinnitas Erdoğan, et olukord on rahunemas. „Minu visiidilt naasmise ajaks on probleemid lahendatud,“ kinnitas ta ajakirjanikele.

President Abdullah Gül võttis seevastu palju lepitavama tooni ja kaitses õigust meelt avaldada, kuigi kutsus üles rahulikkusele.

„Kui on erinevaid arvamusi, erinevaid olukordi, erinevaid seisukohti ja rahulolematust, ei ole midagi loomulikumat kui nende eriarvamuste väljaütlemine,“ ütles Gül uudisteagentuurile Anatolia.

Esmaspäeval jätkusid kokkupõrked politsei ja meeleavaldajate vahel. Istanbulis ja Ankaras jätkusid need juba neljandat õhtut.

Tuhanded meeleavaldajad kogunesid Istanbuli Taksimi väljakule, mis on meeleavalduste keskpunkt.

Paljud karjusid: „Tayyip, astu tagasi!“ Lehvitati punaseid lippe ja loosungeid ning puhuti vilesid. Väljaku kohal oli näha pisargaasipilve.

Politsei kasutas pisargaasi meeleavaldajate laialiajamiseks ka peaministri Istanbuli residentsi juures Beşiktaşi linnaosas.

Sajad meeleavaldajad kogunesid ööl vastu teisipäeva pealinnas Ankaras, kus neid võeti vastu taas pisargaasi ja veekahuriga.