Läbikukkunud putši korraldamises president Recep Tayyip Erdoğani vastu süüdistatakse USA-s maapaos olevat islamivaimulikku Fethullah Güleni. Tema liikumine on kuulutatud Türgis terrorirühmituseks, kuigi Gülen ise kõiki süüdistusi eitab, vahendab AFP.

Riigipöördekatse käigus sai kokku 251 inimest surma ja üle 2000 vigastada. Tegemist oli määrava hetkega Erdoğani valitsemisperioodil ja Türgi moodsas ajaloos.

Türgi suurim kohtusaal oli täis kümneid julgeolekutöötajaid ja juriste ning kohtu eesistuja käskis ühel protestival süüalusel korduvalt istuda, enne kui asus otsust ette lugema.

Kohtunik määras arvukalt eluaegseid vanglakaristusi pettunud õhujõudude pilootidele, kes pommitasid pealinna Ankarat, ja tsiviilisikutele, kes juhtisid riigipöördekatset pealinnalähedasest Akıncı sõjaväebaasist.

Nad mõisteti süüdi sellistes kuritegudes nagu mõrv, põhiseadusliku korra kukutamise katse ja Erdoğani mõrvakatse.

60 inimest said lühemad vanglakaristused ja 75 mõisteti õigeks.

„Õiglus on jalule seatud,” ütles ohvrite perekondi esindav Ufuk Yeğin. „Me usume, et karistused määrati olemasolevatele seadustele vastavalt.”

Tollast armee staabiülemat ja praegust kaitseministrit, kindral Hulusi Akari ning teisi tippsõjaväelasi hoiti üks öö Akıncı baasis pantvangis.

Hävituslennukid F-16 andsid kolm lööki parlamendihoonele ja teele presidendipalee juures, samuti erivägede peastaabile ja Ankara politsei peakorterile.

Erdoğan ise viibis parajasti Lõuna-Türgis puhkusel.

Pommid tapsid Ankaras 68 inimest ja vigastasid veel 200. Üheksa tsiviilisikut hukkus, püüdes takistada vandenõulaste baasi sisenemist.

Güleni, võimude väitel kohapealne peakoordinaator olnud teoloogialektori Adil Öksüzi ja veel nelja inimese üle peetakse kohut tagaselja.

Öksüz vahistati veidi pärast putšikatset, aga vabastati siis ja praegu ta varjab ennast.

Riigipöördekatsele järgnes valitsuse karm vastulöök, millega suukorvistati meedia ja vahistati kümneid tuhandeid inimesi.

Üle 100 000 avaliku sektori töötaja, sealhulgas õpetajad ja kohtunikud, kaotas töö väidetavate sidemete tõttu Güleniga.

Vahistamised jätkuvad siiamaani, kuigi ei ole enam nii massilised.

Vaatamata suurele süüaluste arvule ei olnud siiski tegemist suurima putšiga seotud kohtuprotsessiga. 521 süüalust on kohtu all presidendi kaardiväe tegevusele keskenduval kohtuprotsessil.

Erdoğani kukutamiskatsega seoses on toimunud 289 kohtuprotsessi ja kümme on käimas. Türgi kohtud on määranud üle 2500 eluaegse vanglakaristuse ja süüdi on riigipöördekatsega seoses mõistetud 4154 inimest.