Hunt ütleb täna oma kõnes, väisates Washingtoni, kus ta kohtub USA ametivenna Mike Pompeoga, et Vladimir Putini Venemaa tõttu on maailm ohtlikum paik kui varem.

„Otseloomulikult tuleb meil Moskvaga suhelda, kuid tuleb ka otsesõnu tunnistada: Venemaa välispoliitika president Vladimir Putini all on muutnud maailma ohtlikumaks paigaks,” kavatseb ta sõnada.

Oma kõnes mõttekojas USA Rahuinstituut (US Institute of Peace) süüdistab ta Moskvat topeltagent Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamises Inglismaal, öeldes, et sellest, nagu ka teistest Venemaa kuritegudest, a la Krimmi okupeerimisest, tuleb kõnelda ja riiki selle eest karistada.

„Venemaa on korduvalt eiranud rahvusvahelise käitumise üldtunnustatud norme,” ütleb välisminister. „Taoline agressiivne ja pahatahtlik käitumine õõnestab rahvusvahelist korda, mis tagab meie julgeoleku.”

Tema sõnul tuleb maailmal jätkata Venemaa vastutuselevõtmist, kasutades erinevaid meetmeid, sh karmistades sanktsioone.

„Täna palub Ühendkuningriik liitlastel minna kaugemale, ärgitades Euroopa Liitu tagama, et selle sanktsioonid Venemaa vastu oleksid kõikehõlmavad, ja et me tõeliselt seisaks õlg-õla kõrval USA-ga,” rõhutab Hunt.

Urmas Paet: See ei saa brittidel olema lihtne
See ei saa brittidel olema lihtne eesmärk, arvestades, et paar päeva tagasi tantsis Putin Austria välisministri pulmas pruudiga; et samal päeval kohtumisel kinnitasid nii Putin kui Saksa kantsler Merkel üle mõlema riigi toetuse Nord Stream 2-le; et Itaalia valitsus sooviks põhimõtteliselt ELi poliitikat Vene suunal muuta; et Bulgaaria peaminister käis Moskvas vabandamas Venemaa-vastaste piirangute eest jne.


Samas Euroopa Liidu ning Euroopa ja USA ühist Vene-suunalist poliitikat on väga vaja. Selles toimiva tasakaalupunkti leidmine nõuab aga tõsist igapäevast panustamist ja poliitilist tahet kõigilt osalistelt. Selle nimel peavad kõik pingutama. Ka Eesti.