Grímsvötni tuhapilv on põhjustanud palju vähem probleeme kui eelmise aasta Eyjafjallajökulli tuhapilv, mille tõttu kannatas 10 miljonit inimest kuuepäevase Euroopa õhuruumi sulgemise pärast. Lennufirmad hindasid kahjusid 1,7 miljardile dollarile, teatab Reuters.

Teisipäeval jäi ära 500 lendu. Eriti kannatas Šotimaa. Odavlennufirma Ryanair kritiseeris õhuruumi sulgemist valjuhäälselt ning lennufirmade ühendus IATA teatas, et vaja on paremat koordineerimist.

Islandil on aga vulkanoloogiaekspertidel lennufirmadele häid uudiseid, sest Grímsvötni purse on nende sõnul jõudu kaotamas.

Islandi president Ólafur Ragnar Grímsson ütles BBC-le: „Vulkaan paistab olevat rahunemas. Purse muutub pidevalt väiksemaks ning tuhapilv on kindlalt väiksem kui ta varem oli.“

Euroopa lennundust korraldav ametkond Eurocontrol teatas, et kolmapäeval võib tuhapilv mõjutada osa Taanist, Lõuna-Norrat ja Edela-Rootsit. Lendudele on sel mõningane mõju.

Saksamaa lennundusvõimud teatasid, et peatavad maandumised ja õhkutõusud Bremeni lennuväljal alates kella 5-st Eesti aja järgi ning tund aega hiljem Hamburgis. Kella 12-st võidakse sulgeda ka Berliin ja probleeme võib tekkida ka Hannoveris.

Suurbritannia lennukontrolliametkond NATS teatas, et pärast kella 2 kolmapäeva öösel pole Suurbritannia kohale tuhka oodata.