Valitsus väitis, et viienädalane parlamendi töö katkestamine septembris ja oktoobris annab hiljem ikkagi veel aega Brexiti üle väitlemiseks, ent kriitikute sõnul on see ebademokraatlik katse takistada parlamendil kokkuleppeta Brexiti blokeerimist, vahendab uudistekanal Sky News.

Opositsiooniliste leiboristide juht Jeremy Corbyn nimetas sammu „demokraatia murdvarguseks”, et suruda läbi kokkuleppeta Brexit, jätmata parlamendiliikmetele piisavalt aega parlamendis seadusi vastu võtta.

Ta lubas, et hoiab parlamendi töö peatamise ära.

Täna kogunesid tuhanded inimese üle Suurbritannia, sh Londonis, Leedsis, Yorkis ja Belfastis, et avaldada meelt peaministri seesuguse otsuse vastu, nõudes rahvaesindajate uuesti kokkukutsumist.

Aktsioonid toimuvad ka Amsterdamis, Berliinis ja Riias.

Tööseisak, milleks?

Valitsusminister Michael Gove rääkis BBC-le, et parlamendi töö peatamine, mille kuninganna Elizabeth II sel nädalal ka heaks kiitis, pole kindlasti poliitiline samm Suurbritannia kokkuleppeta Euroopa Liidust lahkumise vastaste takistamiseks.

Ta väitis, et on küllalt aega arutada Brexitit enne lahkumistähtaega ehk 31. oktoobrit.

Värske peaminister Johnson ütles ühtlasi, et kuninganna kõne leiab aset pärast tööseisakut, 14. oktoobril ja selles räägitakse tema „väga põnevast agendast”.

Ta väitis, et ei taha oodata Brexiti toimumist, enne kui asub ellu viima oma plaane riigi edasiviimiseks.

Alamkoja spiiker John Bercow, kes traditsiooniliselt poliitilisi teadaandeid ei kommenteeri, nimetas Johnsoni käiku aga „põhiseaduslikuks pöörasuseks”.

Tooride endine rahandusminister Philip Hammond nimetas seda läbini ebademokraatlikuks. Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon sõnas, et parlament peab kokku tulema ja selle plaani järgmisel nädalal peatama või läheb see päev ajalukku kui Ühendkuningriigi demokraatia jaoks tõeliselt must päev.

Valitsuse veebilehel kogus parlamendi töö katkestamise vastane petitsioon vähem kui päevaga üle miljoni allkirja.

Toorist endine peaminister John Major, on varem ähvardanud minna kohtusse, et peatada Johnson, kui ta parlamendi töö peatab, et kokkuleppeta Brexit ellu viia. Major ütles neljapäeval, et tal ei ole kahtlustki, et Johnsoni motiiv on minna mööda suveräänsest parlamendist, mis on tema Brexiti-poliitika vastu.

Suurbritannia parlamendi töö peatamine, mida nimetatakse prorogation’iks, toimub siis, kui peaminister soovitab kuningannal seda teha. Töö peatamine enne kuninganna kõnet on väljakujunenud pretsedent, aga seisakuperiood on üldiselt lühem ja see leiab harva aset nii pingelisel ajal.

Töö peatatakse tavaliselt lühikeseks ajaks enne uue istungjärgu algust ja parlamendiliikmed ei saa seda otsust blokeerida.