Valitsuse uutest piirangutest teatamise järel laupäeva hilisõhtul puhkes kriisipiirkonnas kaos, kirjeldas telekanal Sky News sündmusi Veneto maakonnas asuvas Padova linnas, mis jääb uue korralduse kohaselt samuti nn punasesse tsooni, kuhu siseneda ega kust lahkuda ei tohiks.

Veneetsiast läänes asuva linna rahvast täis baarid ja restoranid tühjenesid kiiresti, kui hulk inimesi tormas tagasi oma korteritesse, et krabada kaasa hädavajalikud asjad ja suunduda raudteejaama.

Murelikud tugengid mähkisid sallid pea ümber ning jagasid üksteisele kätepuhastusgeeli, istudes kohvrite otsas rahvast täis rongide vahekäikudes.

"Ma lugesin kaks tundi tagasi, et nad võivad välja anda kiireloomulise dekreedi, millega määratakse Padova punasesse tsooni. Kuna ma tahaksin lõunasse oma sugulaste juurde naasta, otsustasin varem lahkuda," ütles tudeng Roberto Pagliara, kes suundus tagasi Lõuna-Itaalias asuvasse kodulinna Pugliasse.

Rahvahulk ummistas ka Milano keskraudteejaama.

Üks tudeng, kes otsustas minna Veneetsiasse varem, kui ta oli seda plaaninud, tunnistas, et liigub ühest punasest tsoonist teise, kuid ütles Itaalia uudisteagentuurile Ansa: "Loodan, et saan lahkuda. Mul on pilet juba olemas. Ma ei tahtnud sellega riskida."

Teine tudengipaar üritas koju Firenzesse jõuda. "Me ei osanud selliseid piiranguid oodata," ütles üks neist, lisades: "Oleme mures, sest me ei tea, kas meil õnnestub lahkuda."

"On uskumatu... see nakkus jätkab levikut," sõnas aga ​​rongireisija, kes suundus oma vennaga Napolisse.

Ulatuslikud piirangud

Tseremooniaid nagu pulmi ja matuseid, aga ka jumalateenistusi ei tohi uue dekreedi kohaselt pidada. Kinod, ööklubid, spordisaalid, basseinid, muuseumid ja suusakuurordid tuleb samuti sulgeda. Ohutsoonis asuvad restoranid ja kohvikud võivad oma uksi lahti hoida kella 06.00–18.00, kuid kliendid peavad istuma teineteisest vähemalt ühe meetri kaugusel. Inimestel on öeldud, et nad peaksid võimalikult palju kodus püsima ning karantiinist üleastujaid võib ähvardada kuni kolm kuud vangistust.

Just lõppenud nädal oli kriitiline, nägemaks, kas Itaalia meetmed koroonaviiruse tõkestamiseks olid suutnud levikut peatada. Kui numbrid oleksid hakanud vähenema, võinuks arvata, et senised isoleerimismeetmed toimivad. Seda ei ole aga juhtunud ja nakatunute arv on päev-päevalt üha kasvanud.

Et nakkuse levikut ei ole suudetud peatada, on valitsus otsustanud liikuda järgmisesse etappi - ja see on dramaatiline samm edasi.

Otsus ei tähenda ala täielikku sulgumist - lennukid ja rongid sõidavad endiselt, ent neid on võimalik kasutada vaid hädaolukorras. Võimudel on luba inimesi peatada ja neilt küsida, miks nad soovivad karantiinipiirkonda siseneda või sealt lahkuda ning seejärel otsustada, kas neil on mõjuv põhjus seda teha.

Arvatakse, et viirus ringles Itaalias mitu nädalat enne selle avastamist eelmise kuu algul. Tänaseks on juhtumeid olnud kõigis riigi 22 piirkonnas. Valitsus laseb nüüd käiku kõige ulatuslikumad isoleerimismeetmed, mis võetud tarvitusele väljaspool Hiinat.

Küsimus on aga selles, kas need tulid liiga hilja.