Anatoli Mihhalev ütles kohaliku parlamendi liikmetele, et kodutus on suur probleem kõigi jaoks ning et kahjuks ei ole kodutute mahalaskmise luba, vahendab BNS.

Kui riigitelevisioon palus reedel Mihhalevil oma avaldust selgitada, viidates, et see kõlab nagu Stalini ajajärgu meelevaldsete hukkamiste kaja, üritas linnapea asja siluda, osutades, et tegemist oli “halva naljaga”.

“Kodutud on probleem, kuid kahjuks pole meil õigust neid maha lasta,” ütles Mihhalev neljapäeval kohalikus parlamendis esinedes, mida hiljem demonstreeris ka riigitelevisioon.

Vihjates, et kodutus on elustiili valik, lisas ta: “Me oleme allkirjastanud õiguste konventsioonid ning igaüks valib sellise elu, millist soovib”.

“Ja tundub, et neile inimestele meeldib see. Ehkki nad loovad palju ebameeldivaid probleeme kõigile teistele,” lisas linnapea.

Mihhalevi avaldust taunis Vene inimõigusvolinik Vladimir Lukin, kelle sõnul on õõvastav, et sellise avaldusega esineb inimene, kes juhib 300 000 elanikuga linna.

“See inimene pole kuulnud midagi sellest, mida inimolend endast kujutab, mis on inimõigused ning ei tea mida ei tohi öelda kodanike õiguste kohta,” ütles Lukin riigitelevisioonis.

Linnapea üritas skandaali vaigistada, mööndes: “Ma tunnistan, et avaldus tulistamisest oli halb nali.”

“Ma vabandan nende ees, kes võtsid seda sõna-sõnalt,” tsiteeris pressiteenistus Mihhalevi sõnu.

Kodutud, keda Venemaal tuntakse inetu ühendiga bomž (ilma kindla elukohata isik), peavad rinda pistma karmi kliima ja avaliku ükskõiksusega.

Mihhalevi pressiteenistuse andmetel elab ainuüksi Tšitas, kus talvised temperatuurid langevad regulaarselt miinus 30 kraadini, vähemalt 3000 kodutut ning nende jaoks tegutseb vaid üks varjupaik, milles on 120 kohta.