Kaevurid on nüüdseks maa all veetnud kaks kuud, mida on rohkem kui ükski teine õnnetusse sattunu varem, teatab BBC News.

Tšiili kaevandusettevõtte Geotec juht Buttazzoni ütles, et puur on juba läbi murdnud 464 meetrist kaljust. Kaevuriteni loodetakse jõuda 3-4 päevaga.

Päästjad vaidlevad hetkel selle üle, kas päästetunneli seinad tuleb katta metallvooderdusega, nagu plaanitud. See protsess võib aga võtta mitu päeva aega. Kui otsustatakse, et metallvooderdust pole vaja, on Buttazzoni sõnul täiesti võimalik, et kaevurid tuuakse nädalavahetusel maapinnale.

Tšiili president Sebastián Piñera avaldas lootust, et kaevurid suudetakse päästa enne tema kavandatud reisi Euroopasse 17. oktoobril.

Kui päästetunnel on valmis, lastakse seda mööda alla teraskapsel, mille valmistas Tšiili merevägi. Kavas on kaevandusse lasta ka mereväe eriüksuslased, kes olukorda hindaksid ja aitaksid kaevureid päästmise juures.

Iga mehe maapinnale toomiseks arvatakse kuluvat tund. Arstide sõnul on kaevurid hakanud end selleks puhuks treenima. Samuti tegeleb kaevuritega avalikkussuhete ekspert, kes annab nõu kuidas maapinnale jõudes kogu maailma ajakirjandusega toime tulla.

Mehed jäid varingu tõttu kaevandusse lõksu 5. augustil. Päästjad olid juba peaaegu lootuse kaotanud, kui kaevurid 17 päeva hiljem leiti.