„Austatud Vladimir Vladimirovitš! <...> Ma tahaksin teiega väga kohtuda ja veel kord meenutada oma Tšernobõli-päevi, kuhu jätsin oma tervise, ja rääkida teile, miks on Tšernobõli kangelased tänapäeval unustatud. Ja teile isiklikult. Vabandage,” ütles Tarakanov telekanalis Dožd.

Kindral rääkis, et kuni 2000. aastate keskpaigani olid likvidaatoritele ette nähtud korralikud soodustused. Tšernobõli invaliidid võisid saada väljaspool järjekorda korteri, kord kuue aasta jooksul sõiduauto, võtta protsendita laenu, sõita tasuta sanatooriumisse ja saada ravi.

Pärast soodustuste rahaliseks muutmise seaduse vastuvõtmist – 2005. aastal muudeti peamine osa neist igakuiselt makstavaks rahaliseks hüvitiseks – jäid likvidaatorid suuremast osast väljamaksetest ilma. Nad pidid ette nähtud hüvitiste kättesaamiseks kohtusse pöörduma. Tarakanovil õnnestus kätte saada 27 000 rubla.

Kindral vajab ravi kliinikus Iisraelis, kus ta pärast Tšernobõli avariid jalgele pandi. Vaja on 1,6 miljonit rubla (22 000 eurot). Tarakanov tahtis maksta ravi eest ise, aga kaotas sellise summa, kui pank, kus ta raha hoidis, litsentsist ilma jäi.

Niisiis otsustas Tarakanov pöörduda abi saamiseks Putini poole ja saatis talle telegrammi. Pärast seraali „Tšernobõl” vaatajate ette ilmumist kutsuti Tarakanov paljude Vene telekanalite saadetesse, aga president tema telegrammile ei reageerinud.

„Mitte midagi! Täielik vaikus <...> Ma kirjutasin: no koguge kas või üks kord [likvidaatorid] Kremlisse kokku, öelge neile aitäh! Mitte midagi. Isegi mingisugust vastust ei olnud,” kurtis kindral. Tarakanov arvab, et tema pöördumised lihtsalt ei jõua Putinini.

Tarakanov on tehnikateaduste doktor ja Venemaa kirjanike liidu liige. Tšernobõli tuumajaama avarii tagajärgede likvideerimise ajal juhtis ta ülimalt radioaktiivsete elementide kõrvaldamist jaama eriti ohtlikest tsoonidest.