Hynek Matonoha kandis oma kiivril 9. SS-i tankidiviisi Hohenstaufen sümbolit ning Jan Čermák SS-i Dirlewangeri brigaadi sümbolit. Viimane oli üks kurikuulsamaid SS-i lahinguüksusi Teises maailmasõjas, vahendab České Noviny.

Tšehhi kaitseminister Martin Barták ja armee staabiülem Vlastimil Picek andsid mõlemale mehele reedel pärast Afganistanist naasmist üle sõjaväelised autasud, väites hiljem, et ei teadnud kiivritel olnud sümbolitest midagi.

Afganistanis teenivad Tšehhi politseinikud kinnitasid ajalehele, et Matonoha ja Čermáki kiivritel olid ülalnimetatud sümbolid. Politseinikud soovisid anonüümseks jääda, sest usuvad, et sõjavägi tahab kõik kinni mätsida.

Afganistanis Logaris baseeruva Tšehhi väekontingendi ülem Petr Procházka käskis ainult vastuolulised kiivrikatted ja nendest tehtud fotod ära põletada. Osa pilte on aga siiski alles.

Čermák tunnistas, et kandis kiivril Hohenstaufeni sümbolit, sest see koosneb H-tähest ja mõõgast. H tähendab Honzat, mis on kõnekeelne vorm Janist.

Eelmisel nädalal teatas Tšehhi kaitseministeerium, et professionaalne sõjaväelane Lukáš Sedláček kuulus neonatslikku organisatsiooni, mis kavandas terroriakte elektrijaamade vastu ning kõrgetel ametikohtadel olevate juutide ja politseinike röövimist.