Zemani sõitu Venemaale on kritiseerinud mitmete Tšehhi koalitsioonierakondade ja ka parempoolse opositsiooni esindajad, vahendab Tšehhi uudisteagentuur ČTK.

„Ma ei sõida sinna tehnika demonstratsioonile, ma sõidan sinna, et väljendada oma austust nendele hukkunud 150 000 sõdurile,“ ütles Zeman, kelle sõnul osaleb ta pidustustel Moskvas, et väljendada tänu selle eest, et Tšehhis ei pea rääkima saksa keelt, nagu siis kui tšehhid oleksid aaria päritolu kuulekad kollaborandid.

„Me ei pea karjuma Heil Hitler, Heil Himmler, Heil Göring, võibolla Heil Heydrich, mis oleks eriti huvitav,“ ütles Zeman. Reichi protektori asetäitja Reinhard Heydrich suri 4. juunil 1942 Prahas 27. mail toimunud Suurbritanniast saadetud Tšehhoslovakkia langevarjurite rünnaku tagajärjel.

Ilma Nõukogude Liiduta poleks Zemani sõnul olnud võimalik Hitleri natsistlikku Saksamaad võita. „Selle võidu hind on 20 miljonit ohvrit, mistõttu ei ole ma vastu mõnele tankile Punasel väljakul,“ ütles Zeman.

Zemani sõitu Moskvasse kritiseerib parempoolne opositsioon. See ei meeldi ka koalitsioonis olevale rahvaparteile, oma rahulolematust väljendas näiteks kaitseminister Martin Stropnický.