Eile õhtul ühines Slovakkia peaminister Robert Fico juba varem välja käidud Tšehhi vabariigi seisukohaga, et NATO kohaoleku suurendamine Ida-Euroopas pole soovitav.

Mõlemad riigid tegid oma avaldused ainult päev peale seda, kui USA president Barack Obama oli teatanud vastuseks Venemaa tegevusele Ukrainas soovist tugevdada USA sõjalist kohaolekut NATO idatiival kuni miljardi dollariga.

„Ma ei kujuta ette, et meie territooriumil oleksid võõrsõdurid mingite baaside vormis,“ vahendab Reuters Fico sõnu eilselt pressikonverentsilt.

Fico lisas, et Slovakkia täidab oma kohutused NATO ees vaatamata eelarvekitsikusele ja ta võiks mõista oma riigi baasides õppuste läbiviimist teiste riikide sõdurite poolt, nagu seda on tehtud varem.

Selgitades oma täielikku vastuseisu aga NATO liitlaste alalistele baasidele tõmbas Fico paralleeli Nõukogude Liiduga ja Tšehhoslovakkia invasiooniga 1968. aastal.

„Slovakkial on oma ajaloolised kogemused võõrvägede osalemisest. Mäletagem 1968. aasta invasiooni. Seetõttu on see teema meie jaoks väga tundlik.“

Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka oli juba enne Fico avaldust jõudnud välja öelda, et tema valitsus ei soovi samuti teiste riikide baase oma territooriumile ning ei leia, et ka NATO suurem kohalolek Euroopas oleks vajalik.

Nii Slovakkia kui ka Tšehhi on NATO liikmesriigid alates 2004. aastast.