Tšehhi praegune president Václav Klaus, Haveli igipõline rivaal, kes võttis viimaselt 2003. aastal ameti üle, nimetas lahkunut Tšehhi riigi uue aja sümboliks, teatab Associated Press.

Välisminister Karel Schwarzenberg lisas, et Havel tõi tagasi tšehhi rahva väärikuse.

Naaberriigis Poolas nimetas kommunismivastase liikumise Solidaarsus juht ja endine president Lech Wałęsa Havelit suureks rahvaste vabaduse ja demokraatia eest võitlejaks.

“Sellest on väga kahju ja see on suur kaotus. Euroopa hakkab puudust tundma tema väljapaistvast tarkusehäälest,” ütles 1983. aasta Nobeli rahupreemia laureaat Wałęsa.

Tšehhi valitsus koguneb esmaspäeval ja kuulutab välja ametliku leina. President Klausi sõnul on Praha lossis väljas kaastundeavalduste raamat, kuhu kõik võivad sissekande teha.

1993. aastal oma teed läinud Slovakkia peaminister Iveta Radičová ütles, et Havel avas pärast 1989. aastat maailma väravad.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, kes kasvas üles Ida-Saksamaal ja läks poliitikasse pärast kommunismi kokkuvarisemist, sõnas, et kuulis uudist Haveli lahkumisest suure kohkumusega.

“Tema pühendumus vabadusele ja demokraatiale on unustamatu, nagu ka tema suur inimlikkus,” kirjutas Merkel Klausile adresseeritud sõnumis. “Ka meil, sakslastel on palju, mille eest teda tänada. Koos teiega leiname me suure eurooplase lahkumist.”

Euroopa parlamendi president Jerzy Buzek, kes on ka ise endine kommunismivastane aktivist ja Poola peaminister, kirjutas Twitteris: “Václav Havel on figuur, kes esindab Sametrevolutsiooni ja Euroopa taasühinemist. Temast tuntakse kibedalt puudust.”

Rootsi välisminister Carl Bildt kirjutas Twitteris, et Havel oli üks meie aja suurimaid eurooplasi. Bildt lisas oma blogis, et Havel oli võibolla tugevaim hääl raudkardina tagant, kes ei talunud enam vabaduse ja represseerimise vahel jaotatud Euroopat.

Venemaa päevinäinud opositsioonipoliitik Grigori Javlinski, partei Jabloko esimees, ütles ITAR-TASS-ile, et Havel oli aus ja väärikas mees, kes pole kunagi kedagi kartnud.

“Ta pühendas elu oma rahva vabastamisele totalitaarse režiimi alt,” ütles Javlinski.