Kui loetud oli 94 protsenti häältest, oli Zeman kogunud 55,7 ja konservatiivne välisminister Karel Schwarzenberg 44,3 protsenti häältest, vahendab BNS ameti kodulehe andmeid.

Valimiste otsustav voor peeti reedel ja laupäeval. Kahe nädala eest toimunud esimeses voorus said Zeman (68) ja Schwarzenberg (75) pea võrdselt hääli: vastavalt 24,22 ja 23,40 protsenti.

Pärast 1993. aasta Tšehhoslovakkia lagunemist on tšehhidel olnud kaks presidenti: esmalt kaks ametiaega sametrevolutsiooni kangelane Václav Havel, seejärel 2003. aastast euroskeptik Václav Klaus.

Aastail 1998-2002 peaministri ametit pidanud Zeman on öelnud, et võtab presidendina Klausist Euroopa-sõbralikuma hoiaku. Ta ütles valimiste-eelses usutluses, et Tšehhi peaks võtma suuna kindlamatele EL-i struktuuridele nagu ühisraha ja ühtne maksupoliitika.

Majandusharidusega Zeman sai laiemalt tuntud 1989. aastal, kui avaldas artikli, milles hurjutas kommunistlikku plaanimajandust.

Parlament kiitis presidendi otsevalimised heaks 2012. aasta veebruaris, seda peetakse Klausi tagasivalimise järel sündinud poliitilise kokkuleppe tulemuseks.

Tšehhi presidendi võim piirdub valitsuste, kindralite ja kohtunike ametissenimetamise ja tagandamisega. Samuti on riigipeal õigus kasutada seadusloomes vetoõigust ja määrata ametisse intressimäärade eest vastutavaid keskpanga ametnikke.