Kui Trump kohale tuleb saab ta võimaluse tunnistajaid küsitleda, vahendab BBC News.

Tegemist on tagandamisjuurdluse teise etapiga. Juurdlus keskendub Trumpi ja Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi vahelisele juulikuisele telefonikõnele, mille käigus Trump palus Zelenskõil võtta uurimise alla demokraatide esikandidaat USA järgmise aasta presidendivalimistel Joe Biden ja tema poeg Hunter, kes oli töötanud Ukraina energiafirma Burisma heaks. Uuritakse, kas Trump kasutas USA sõjalise abi kinnihoidmist, et sundida Ukrainat Bideneid uurimise alla võtma. Trumpi sõnul on kogu juurdlus „nõiajaht”.

Eelmisel nädalal lõpetas esindajatekoja luurekomitee kaks nädalat kestnud avalikud kuulamised. Luurekomitee esimees Adam Schiff ütles, et kolm juurdlust juhtivat komiteed, luurekomitee, järelevalvekomitee ja väliskomitee töötavad nüüd raporti kallal, mis avaldatakse 3. detsembril.

Nadler ütles oma avalduses, et kirjutas Trumpile kirja, milles kutsus ta järgmisel kuul toimuvale kuulamisele.

„Põhimõtteliselt peab president valiku tegema,” ütles Nadler. „Ta võib haarata sellest võimalusest olla tagandamiskuulamistel esindatud või võib ta lõpetada protsessi üle kaebamise. Ma loodan, et ta valib juurdluses osalemise, otseselt või advokaadi kaudu, nagu teised presidendid on teinud enne teda.”

Oma kirjas Trumpile ütles Nadler, et kuulamine on võimalus arutada tagandamise ajaloolist ja põhiseaduslikku alust.

„Me arutame ka, kas teie väidetav tegevus annab esindajatekojale õiguse kasutada oma volitusi tagandamisartiklite kohaldamiseks,” lisas Nadler.

Nadler andis Trumpile aega kuni 1. detsembril kella 18-ni USA idaranniku aja järgi, et kinnitada, kas ta osaleb kuulamisel, ja kui ta seda teeb, teatada, kes teda esindab.