See teadmatus toob esile raskused Trumpi muutmisel vabalt liikuvast ärimehest raudkindla päevakavaga presidendiks ning administratsiooni täielikult funktsioneerima panemisel enne ametisse vannutamist 20. jaanuaril, vahendab Reuters.

Jaapani ja USA ametnikud teatasid kolmapäeval, et kohtumise planeerimisel ei osalenud USA välisministeerium, mis jättis logistilised ja protokollilised üksikasjad, mis muidu oleksid ammu ette kindlaks määratud, lahtisteks.

„On olnud palju segadust,“ ütles üks Jaapani ametnik.

Kohtumine lepiti kokku alles eelmisel nädalal ning Trump on koos oma nõuandjatega istunud oma peakorteris Manhattani Trump Toweris ja arutanud, kes saab millise töö uues administratsioonis.

Trump loodab ilmselt Abega kohtumist kasutada Jaapani ja teiste Aasia liitlaste rahustamiseks.

Mitmed Trumpi abid ei suutnud kolmapäeval kohe vastata palvetele Abe visiiti kommenteerida ega osanud ka midagi öelda selle kohta, kas on olnud kontakte Trumpi üleminekumeeskonna ja välisministeeriumi vahel.

Trump mõistis kolmapäeval hukka teated segaduse kohta tema meeskonnas, mainides eraldi ajalehte New York Times, mis kirjutas, et maailma riigijuhtidel on olnud raskusi Trumpiga pärast valimisvõitu kontakti saamisel.

Trump teatas Twitteris, et on „vastu võtnud kõnesid paljudelt välisriikide juhtidelt, vaatamata sellele, mida läbikukkunud @nytimes ütles. Venemaa, Ühendkuningriik, Hiina, Saudi Araabia, Jaapan.“

New York Times, mis on Trumpi sagedaste vihapursete sihtmärk Twitteris, teatas teisipäeval, et liitlased püüavad kuidagimoodi välja mõelda, kuidas ja millal Trumpiga ühendust võtta ning valivad pimesi Trump Toweri numbreid, et temani jõuda.

New York Times väitis ka, et Trump tegutseb suhtlemisel välisriikide liidritega ilma välisministeeriumi ametlike briifingumaterjalideta.