Aktid, mida toetab enamik demokraatidest, end vaid väike hulk vabariiklasi, tulevad hääletusele demokraatide kontrolli all olevas Esindajatekojas, mis tähendab, et on väga tõenäoline, et Trump alamkoja poolt tagandatakse, vahendab uudistekanal Sky.

Trump on ajaloos neljas USA president, kellel tuleb tagandamisega silmitsi seista.

Valges Majas ajakirjanikega vesteldes lükkas Trump selle protsessi taas tagasi kui "pettuse" ja "kelmuse". Tema sõnul on tegemist "demokraatide nõiajahiga", millel ei ole mingit alust.

Istung kestis reedel kõigest veidi üle kümne minuti, enne kui kaks süüdistust käsitlevat artiklit - võimu kuritarvitamine ja Kongressi töö takistamine - võeti vastu 23 poolt- ja 17 vastuhäälega.

Hääletus pidi toimuma neljapäeval, ent see lükati edasi pärast enam kui 14-tunnist arutelu. Vabariiklased kritiseerisid demokraatliku partei esimehe Jerry Nadleri otsust, süüdistades teda hääletuse edasilükkamises suurema avalikkuse tähelepanu pälvimiseks.

Võimu kuritarvitamises süüdistatakse Trumpi seoses tema telefonikõnega Ukraina president Volodõmõr Zelenskõile, milles ta soovis, et Ukraina algataks uurimise tema poliitilise rivaali Joe Bideni, juhtiva demokraatliku presidendikandidaadi suhtes.

Väidetavalt hoidis Trumpi administratsioon sel ajal tagasi ka sõjalise abi saatmist Ukrainale, mille Kongress juba varem heaks kiitis. "Ma soovin, et te meile siiski teene teeksite," andis Trump vestluses Zelenskõile mõista.

Trumpi süüdistatakse ka Kongressi töö takistamises, kuna ta keeldus koostööst Esindajatekoja uurimisega.

Juhtivdemokraadid leppisid kokku üheksal leheküljel kirjeldatud süüdistuse aktides. Justiiskomitee juht Nadler esitas pärast hääletust ajakirjanikele lühikese avalduse, nimetades seda "tõsiseks ja kurvaks päevaks", ning lubas, et Esindajatekoda "tegutseb kiiresti".

Et Trump reaalselt ametist lahkuma sundida, peab aga tagandamise järel ta süüdi mõistma Kongressi ülemkoda ehk Senat. Vabariiklaste enamusega Senat seda aga tõenäoliselt ei tee. Veel enam, et selleks oleks vaja kahe kolmandiku senaatorite heakskiitu.