„Nende maa on läinud. See on suur faktor, nende maa on läinud,” ütles Trump 79 riigi välisministritele ja kõrgetele ametnikele, kes on teinud USA-ga koostööd Islamiriigi vastu võitlemisel Süürias ja Iraagis, vahendab Reuters.

Trumpi otsus USA väed Süüriast välja tõmmata on kutsunud esile kriitikat kongressi liikmete hulgas mõlemast erakonnast, kes kardavad, et Islamiriik võib oma jõu tagasi saada.

USA tippkindral regioonis Joseph Votel ütles teisipäeval senati kuulamisel, et Islamiriik võib pärast USA väljatõmbumist taas ärgata.

Trump aga oma otsustavusest väed välja tõmmata ei taganenud. „Me ootame pikisilmi oma vaprate sõjameeste soojalt tagasi koju vastuvõtmist,” ütles Trump.

„Ühendriikide sõjavägi, meie koalitsioonipartnerid ja Süüria Demokraatlikud Jõud on vabastanud praktiliselt kogu territooriumi, mida ISIS varem Süürias ja Iraagis oma käes hoidis,” ütles Trump välisministeeriumi kogunenutele.

Trumpi sõnul tehakse see saavutus ametlikult teatavaks ilmselt millalgi järgmisel nädalal, „et meil on sada protsenti kalifaadist”.

Varem kinnitas USA välisminister Mike Pompeo koalitsioonipartneritele, et USA vägede väljatõmbamine Süüriast ei ole USA võitluse lõpp, ning kutsus üles aitama kaasa Islamiriigi lõplikule alistamisele Süürias ja Iraagis.

„USA vägede väljatõmbamine Süüriast ei ole Ameerika võitluse lõpp. See võitlus on selline, mille pidamist me jätkame teie kõrval,” ütles Pompeo. „Vägede arvu vähendamine on sisuliselt taktikaline muudatus, see ei ole muudatus missioonis. See lihtsalt esindab uut faasi vanas võitluses.”