Esindajatekoja liikmed Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley ja Rashida Tlaib kutsusid eilsel pressikonverentsil ameeriklasi üles mitte sööta alla neelama, vahendab BBC News.

Neli naist, kelle kohta on hakatud kasutama nimetust The Squad („Salk”), teatasid, et fookus peaks olema poliitikal, mitte presidendi sõnadel.

„See on lihtsalt segaduse tekitamine ja tähelepanu kõrvalejuhtimine selle administratsiooni läbinisti jõhkralt kaoselt ja korrumpeerunud kultuurilt,” ütles Pressley.

Nii Omar kui ka Tlaib kordasid üleskutset Trumpi tagandamiseks.

Trump esines pühapäeval Twitteri-tiraadiga, milles soovitas neljal naisel, kellest kolm on sündinud USA-s, „minna tagasi ja aidata korda teha täiesti katki ja kuritegevusest läbiimbunud kohad, kust nad tulid”.

Trumpi sõnad on laialdaselt hukka mõistetud kui rassistlikud ja ksenofoobsed.

Pressley mõistis hukka presidendi katsed neid marginaliseerida ja vaigistada, lisades, et neid on rohkem kui neli inimest.

„Meie salk on suur. Meie salk hõlmab iga inimest, kes on pühendunud võrdsema ja õiglasema maailma ehitamisele,” ütles Pressley.

Kõik neli naist kinnitasid, et fookuses peaksid olema tervishoid, relvavägivald ja eriti migrantide kinnipidamine USA-Mehhiko piiril.

„Ajaloo silmad vaatavad meid,” ütles Omar, mõistes hukka haarangud massilisteks väljasaatmisteks ja inimõiguste rikkumised piiril.

Omari sõnul oli Trumpi jultunult rassistlik rünnak nelja värvilise naise vastu valgete natsionalistide agenda ja Trumpile ei meeldiks miski rohkem kui riigi lõhestamine.

Tlaib nimetas seda lihtsalt Trumpi rassistliku ja ksenofoobse käsikirja jätkuks.

„Me keskendume tema vastutusele võtmisele selle riigi seaduste ees,” ütles Tlaib.

Ocasio-Cortez ütles, et inimesed peaksid rääkima noortele, et mida iganes president ütleb, see maa kuulub teile.

„Me ei jäta asju, mida me armastame,” ütles Ocasio-Cortez ja lisas, et nõrgad inimesed ja juhid esitavad väljakutse lojaalsusele riigile, et vältida väljakutse esitamist ja väitlemist poliitika üle.

Reedel andsid Ocasio-Cortez, Tlaib ja Pressley esindajatekoja komitees tunnistusi tingimuste kohta migrantide kinnipidamiskeskuses, mida nad olid külastanud.

Pärast seda kinnitas Trump, et tingimused on saanud suurepärased hinnangud. Seejärel avaldas ta sarja säutse nelja naise kohta. Eile kordas ta oma rünnakuid.

„Kui te ei ole rahul, kui te kogu aeg kaebate, võite lahkuda,” ütles Trump tuliseks läinud pressikonverentsil Valge Maja aias.

Kui naised eile õhtul oma pressikonverentsi andsid, ründas Trump Twitteris taas.

„Kui te ei ole siin rahul, võite lahkuda! See on teie valik ja ainult teie valik. Asi on armastuses Ameerika vastu,” kirjutas Trump.

Demokraadid on presidendi üleüldiselt hukka mõistnud ja nendega on ühinenud mitmed vabariiklased.

Eilses kirjas demokraatidele tegi esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi teatavaks resolutsiooniprojekti „jälkide rünnakute” hukkamõistmiseks. See võidakse juba täna hääletusele panna.