Iisrael okupeeris Golani kõrgendikud Süürialt, aga ka Läänekalda, Ida-Jeruusalemma ja Gaza sektori 1967. aastal pärast kindlat võitu Kuuepäevases sõjas - kolmandat Iisraeli ja Araabia riikide vahelist sõda. ÜRO tasandil otsustati piirkonna hilisemat annekteerimist mitte tunnustada, seda tegi ka USA, vahendab uudistekanal BBC.

Trump üllatas maailma oma tviidiga neljapäeva pärastlõunal, avaldades soovi seda poliitikat muuta. "52 aastat hiljem on Ameerika Ühendriikidel aeg täielikult tunnustada Iisraeli suveräänsust Golani kõrgendike üle, mis on juudiriigile, aga ka piirkonnale üldisemalt nii strateegilises kui julgeoleku aspektis kriitiliselt tähtis." säutsus ta.


Trumpi üleskutse tuli pelgalt nädal enne seda, kui Valget Maja väisab Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, kellel on vaja peatsetel valimistel seista oma poliitiliste otsuste eest, ent ka võidelda tõsiste korruptsioonisüüdistustega.

Trumpi jaoks on see juba teine diplomaatiline pomm, millega ta muudab aastakümnetepikkust USA välispoliitikat: tunamullu andis ta korralduse tunnustada vaidlusalust Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ning lasi ka saatkonna Tel Avivist sinna üle viia, põhjustades valulisi reaktsioone üle maailma, sh kodumaal.

Netanyahu nõuab juba pikemat aega, et USA tunnustaks Iisraeli Golani kõrgendike peremehena, asudes seda valjuhäälsemalt nõudma pärast seda, kui selle endine omanik Süüria kodusõtta paiskus ja olukord destabiliseeruma hakkas.

Trumpi värske üleskutse annab Netanyahule võimaluse enne 9. aprilli valimisi näidata, et tal on president Trumpiga eriline suhe, mis annab just talle ainulaadse võimaluse kodumaa jaoks diplomaatiliselt palju ära teha.

Suurbritannia välisministeeriumi pressiesindaja ütles eile õhtul ajalehele The Financial Times, et Iisrael okupeerib endiselt Golani kõrgendikke ja see välispoliitiline seisukoht püsib muutumatuna.