Tillerson ajab Venemaal äri ja tunneb president Vladimir Putinit isiklikult juba enam kui 20 aastat. Aasta enne Krimmi okupeerimist ja diplomaatiliste suhete halvenemist riikide vahel sai ta oma panuse eest Venemaa ettevõtluse ja majandusliku arengu edendamisse president Putini määrusega Sõpruse ordeni.

Ameeriklasest naftamagnaat on muu seas kritiseerinud ka sanktsioonide kehtestamist Venemaa vastu.

Trump ütles laupäeval telekanali Fox News vahendusel, et Tillerson on „palju rohkemat kui lihtsalt ärimees“. Ühtlasi pidas Trump positiivseks mehe seotust Venemaaga, märkides, et ta on „maailma tasemel mängur“.

Vladimir Putin ja Rex Tillerson

Ameerika Ühendriikide senati väliskomitee esimees, demokraat Robert Menendez ütles laupäeval, et Tillersoni võimalik nimetamine välisministriks on aga „murettekitav ja absurdne“. Mehe hinnangul rõõmustaks Tillersoni ametisse nimetamine ennekõike venelasi.

Vabariiklaste juhtiv hääl julgeolekuküsimustes, Arizona senaator John McCain väljendas eile samuti muret Tillersoni seoste pärast president Putiniga, keda ta nimetas „vargaks ja mõrtsukaks“. McCaini sõnul tuleb Tillersonil enne võimalikku ametisse kinnitamist oma seisukohti rohkem avada.

Ka vabariiklasest senaator Lindsey Graham märkis, et ta ei tea Tillersoni kohta küll palju, kuid „kui sa saad Kremlilt autasu, Sõpruse ordeni, on meil vaja rääkida“. „Ma tahan olla eelarvamusteta, kuid see on veidi kõhedust tekitav,“ nentis Graham.

Demokraatide Rahvusliku Komitee pressiesindaja Adam Hodge leidis aga suisa, et välispoliitilise kogemuseta Tillersoni nimetamine riigi tähtsaimaks diplomaadiks on järjekordne võit Venemaa jaoks.