Pärast seda, kui USA välisminister Mike Pompeo oli kinnitanud, et igasugune sõjategevus järgiks rahvusvahelist õigust, ütles Trump, et peab kultuuriobjektide ründamist ausaks mänguks, kui Iraan kasutab surmavat jõudu USA sihtmärkide vastu, vahendab AFP.

„Neil on lubatud tappa meie inimesi, neil on lubatud piinata ja sandistada meie inimesi, neil on lubatud kasutada teeäärseid pomme ja lasta õhku meie inimesi ja meil ei ole lubatud puudutada nende kultuuriobjekte? Nii see ei käi,” lausus Trump ajakirjanikele. „Kui nad midagi teevad, tuleb suurem vastus.”

Trumpi see avaldus järgnes kriitikatormile tema laupäevase säutsu aadressil, milles ta ütles, et need „Iraani kultuuri jaoks tähtsad” objektid on 52 potentsiaalse USA sihtmärgi nimekirjas.

Iraani välisministeerium reageeris Trumpi säutsule, tõmmates paralleele Lähis-Ida kultuuripärandi hävitamisega Islamiriigi poolt.

Kui Twitter ujutati üle Iraani tuntud maamärkide fotodega hashtag’i all #IranianCulturalSites, teatasid juhtivad demokraadid, et president rikuks rahvusvahelisi protokolle, kui ta oma ähvarduse teoks teeks.

„Te ähvardate toime panna sõjakuritegusid,” kirjutas demokraatide üks juhtivaid presidendikandidaate Twitteris. „Me ei ole Iraaniga sõjas. Ameerika rahvas ei taha sõda Iraaniga.”

„Tsiviilisikute ja kultuuriobjektide sihikule võtmine on see, mida teevad terroristid. See on sõjakuritegu,” lisas senaator Chris Murphy.

Eilsetes intervjuudes ütles välisminister Pompeo, et USA ei kõhkle Iraani „kleptokraatlikule režiimile” ränka vastulööki andmast, kui USA-d rünnatakse, aga ta lubas, et igasugune tegevus jääb seaduse raamidesse.

„Me käitume seaduslikult. Me käitume süsteemi raames. Me oleme seda alati teinud ja jääme tegema,” ütles Pompeo ABC-le. „Ameerika rahvas peaks teadma, et iga sihtmärk, millele me löögi anname, on seaduslik sihtmärk, ja see on sihtmärk, mis on valitud üheainsa eesmärgiga, et kaitsta Ameerikat.”

Pompeo ametivend Teheranis Mohammad Javad Zarif oli enne seda Twitteris kirjutanud, et „kultuuriobjektide sihikule võtmine on SÕJAKURITEGU”.

„Meeldetuletus neile, kellel on hallutsinatsioonid ISIS-e sõjakuritegude matkimise kohta võttes sihikule meie kultuuripärandi: läbi ajaloo AASTATUHANDETE on barbarid tulnud ja laastanud meie linnu, hävitanud meie monumente ja põletanud meie raamatukogusid,” kirjutas Zarif. „Kus on nad nüüd? Meie oleme endiselt siin ja seisame sirgelt.”

President George W. Bushi ajal USA suursaadik NATO juures olnud Nicholas Burns ütles, et Trumpi administratsioon on süüdi silmakirjalikkuses, võttes arvesse, et rahvusvaheliste jõupingutustega püüti takistada Islamiriiki islamieelsete ajaloomälestiste hävitamisel Süürias Palmyras.

„Donald Trumpi ähvardus hävitada Iraani kultuuriobjekte oleks sõjakuritegu ÜRO julgeolekunõukogu resolutsiooni 2347 alusel, mida toetas Trumpi administratsioon ise 2017. aastal hoiatuseks ISIS-ele + Al-Qaidale samasuguste tegude eest. Tema ähvardus on ebamoraalne ja ebaameerikalik.”

Tõmmati paralleele ka Bamiyani Buddha kujude hävitamisega Afganistanis 2001. aastal Talibani poolt.