Küberjulgeoleku ja Infrastruktuuri Julgeoleku Agentuuri (CISA) direktori Krebsi vallandamine ei olnud üllatus. Pärast valimiskaotust on Trump lahti lasknud mitmeid ametnikke, keda ta ei ole pidanud piisavalt lojaalseteks, vahendab Associated Press.

See tegi ka Krebsist märklaua. Krebs tegi Trumpi enda sisejulgeolekuministeeriumi nimel, mille alluvuses CISA on, viimase nädala jooksul mitmeid avaldusi, milles kinnitas valimiste asjakohast läbiviimist ning mõistis hukka presidendi ja tema toetajate valed, Trumpi küll nimepidi mainimata.

Krebs jäi oma väidetele kindlaks ka pärast vallandamist.

„Oli au teenida. Me tegime õigesti,” kirjutas Krebs Twitteris. „Kaitse täna, kindlusta homme.”

Endine Microsofti juhtivtöötaja Krebs juhtis CISA-t alates selle loomisest pärast Venemaa sekkumist 2016. aasta presidendivalimistesse kuni tänavuste valimisteni. Ta pälvis mõlema partei tunnustuse CISA koordineerimistöö eest föderaalse, osariikide ja kohaliku tegevuse vahel valimissüsteemide kaitsmisel välise või riigisisese sekkumise eest.

Vaid tunde enne vallandamist kirjutas Krebs Twitteris raportist, milles 59 valimiste turvalisuse eksperti ütlesid, et ei ole usutavaid tõendeid arvutipettuste kohta 2020. aasta presidendivalimistel.

Trump vastas samal päeval samuti Twitteris. Ta kordas oma alusetuid väiteid ja teatas: „Kohe jõustuvalt on Chris Krebs vallandatud Küberjulgeoleku ja Infrastruktuuri Julgeoleku Agentuuri direktori kohalt:”

Vastuhakk Trumpile sisejulgeolekuministeeriumi allasutuse poolt oli märkimisväärne, sest ministeeriumi on kritiseeritud liigse joondumise eest presidendi poliitiliste eesmärkide järgi.

CISA tegi avaldusi, milles tõrjuti väiteid, et valimistel osales suur hulk surnud inimesi või et keegi sai valimistulemusi märkamatult muuta.

CISA levitas ka mitmete föderaal- ja osariikide ametnike avaldust, milles kinnitati, et ei ole mingeid tõendeid häälte kadumise või muutmise kohta, ning deklareeriti, et valimised olid kõige turvalisemad USA ajaloos.

Krebs vältis presidendi otsest kritiseerimist ja püüdis jääda poliitikast kõrgemale ka siis, kui lükkas ümber Trumpi ja tema toetajate valeinformatsiooni. „Ei ole meie töö presidendile faktikontrolli teha,” ütles Krebs pressikonverentsil valimiste eelõhtul.