Trump esines pühapäeval telesaates „Fox News Sunday“ ning sellele oli eelnenud Hiina diplomaatiline protest Trumpi otsuse pärast võtta 2. detsembril vastu telefonikõne Taiwani presidendilt Tsai Ing-wenilt, vahendab Reuters.

„Ma mõistan „ühe Hiina“ poliitikat täielikult, aga ma ei tea, miks me peame olema „ühe Hiina“ poliitika külge seotud, kui me ei sõlmi Hiinaga kokkulepet, mis on seotud muude asjadega, sealhulgas kaubandusega,“ ütles Trump.

Trump kritiseeris Hiinat viimase praeguse poliitika pärast, tegevuse pärast Lõuna-Hiina merel ja suhtumise pärast Põhja-Koreasse. Trumpi sõnul ei ole Pekingi otsustada, kas ta peaks võtma vastu telefonikõne Taiwani juhilt.

„Ma ei taha, et Hiina dikteeriks mulle asju ette ja see oli minule võetud kõne,“ ütles Trump. „See oli väga kena kõne. Lühike. Ja miks peaks mõni teine riik saama öelda, et ma ei tohi kõnet vastu võtta? Ma arvan, et tegelikult oleks olnud väga lugupidamatu, kui aus olla, seda mitte vastu võtta.“

Intervjuus kordas Trump Hiina-vastaseid süüdistusi, mida rõhutas valimiskampaania ajal.

„Hiina kahjustab meid väga devalveerimisega, maksustades meid rängalt piiridel, samas kui meie neid ei maksusta, ehitades tohutut kindlust keset Lõuna-Hiina merd, mida nad ei tohiks teha, ning ausalt öeldes mitte aidates meid üldse Põhja-Koreaga,“ ütles Trump. „On Põhja-Korea. On tuumarelvad ja Hiina võiks selle probleemi lahendada ja nad ei aita meid üldse.“

Hiina kommunistliku partei ametliku häälekandja People’s Daily välja antav mõjukas tabloid Global Times teatas juhtkirjas, et Trump on „diplomaatia alal naiivne nagu laps“ ning ühe Hiina poliitikat ei saa osta ega müüa.