Trump läks sellega vastuollu oma värske riikliku julgeoleku nõuniku John Boltoniga, kes avaldas arvamust, et tuumarelvitustamisel võiks eeskuju võtta 2000ndate algusest pärit nn Liibüa mudelist, mil pärast Muammar Gaddafi lubadust lõpetada tuumaprogramm ja loobuda oma keemiarelvadest, asus USA sanktsioone leevendama. Juba vähem kui kümme aastat hiljem kukutati Gaddafi pärast ülestõusu puhkemist NATO õhuväekampaania toel, vahendab uudistekanal BBC.

Teadaolevalt oli Boltoni avaldus määrav põhjus, miks Põhja-Korea ähvardas tippkohtumise Trumpiga tühistada. Tõenäoliselt üritab Trump oma julgeolekunõunikku juttu ümber rääkides edusamme päästa.

Mõne meetri kaugusel Boltonist, võttis Trump Ovaalkabinetis sõna, öeldes, et „Liibüa mudel ei ole mudel, mille peale me üleüldse mõtleme, kui räägime Põhja-Koreast”.

„Kui vaatate Gaddafi mudelit, siis see oli täielik häving. Me läksime teda seljatama,” sõnas Trump.

Ühtäkki võttis president aga teistsuguse tooni ja hoiatas, et juhul, kui Kim ei ole nõus kompromissile jõudma, võib USA siiski juba tõsisemal moel isolatsionistliku maa ette võtta.

„Kui me jõuame leppeni ei jõua, siis võib see mudel aset leida. Aga kui me jõuame leppeni, siis arvan, et Kim Jong-un saab olema väga õnnelik. Kim saab olema kodumaal, jätkates selle juhtimist,” ütles Trump