Trumpi telefonivestlus Zelenskõiga on olnud alates reedest üha ägedamaks mineva võitluse keskmes Washingtonis. Reedel teatati, et Trump palus Zelenskõil väidetavalt korduvalt uurida, kas Biden on väärkasutanud oma positsiooni, kui oli USA asepresident, vahendab Reuters.

Trump ütles Valge Maja juures ajakirjanikele, et 25. juulil toimunud telefonivestlus oli suuremas osas õnnitlev, aga ta puudutas ka korruptsiooni ning Bidenit ja viimase poega.

„Vestlus, mis mul oli, oli suuresti õnnitlev, koos suuresti korruptsiooniga, kogu korruptsiooniga, mis leiab aset, ja suuresti selle faktiga, et me ei taha, et meie inimesed nagu asepresident Biden ja tema poeg tekitaksid korruptsiooni, mis juba Ukrainas olemas on,” ütles Trump.

Demokraadid on öelnud, et kui Trump palus Zelenskõil uurida Bidenit, on see samaväärne välise sekkmise soodustamisega 2020. aasta valimistesse.

Trump on eitanud millegi sobimatuga hakkama saamist. Tema liitlased, sealhulgas välisminister Mike Pompeo ja isiklik advokaat Rudy Giuliani on presidendi telefonikõnet kaitsnud. Meedia teatel kutsus see telefonikõne esile luurekogukonna vilepuhuja kaebuse.

Kui uurimine näitab, et Trump avaldas Zelenskõile survet Bideni uurimise alla võtmiseks, ei pruugi USA kongressil olla muud võimalust, kui alustada presidendi tagandamisprotseduuri, teatas esindajatekoja luurekomitee demokraadist esimees Adam Schiff eile.

„Kui president hoiab sisuliselt tagasi sõjalist abi samal ajal, kui püüab sundida tegema välisriigi juhti midagi lubamatut, andma räpaseid andmeid tema oponendi kohta presidendikampaanias, siis võib see (tagandamine – toim.) olla ainus rohi, mis on võrdne kurjaga, mida see käitumine esindab,” ütles Schiff.

Teised seadusandjad on kutsunud demokraatide juhte alustama tagandamisega kohe, aga esindajatekoja demokraadist spiiker Nancy Pelosi on seni olnud vastu üleskutsetele protsessi ametlikult alustada.

Kirjas kolleegidele hiljem eile hoiatas Pelosi administratsiooni vilepuhuja kaebuse detailide salajas hoidmise eest.

„Kui administratsioon jääb selle blokeerimise juurde, et see vilepuhuja avaldaks kongressile tõsise võimaliku presidendi põhiseaduslike kohustuste rikkumise, sisenevad nad seadusetuse tõsisesse uude peatükki, mis viib meid juurdluse hoopis uude faasi,” kirjutas Pelosi.

Tagandamisprotsess kongressis, mis saab alguse esindajatekojast, võib viia presidendi ametist tagandamiseni, aga demokraadid vajavad senatit kontrollivate vabariiklaste toetust.