USA ametiisik ütles reedel pärast kõnelusi riigipeade vahel anonüümselt uudisteagentuurile AFP, et hea tahte märgina lõpetatakse juba tänavu suurte ühisõppuste korraldamine Põhja-Korea piiridel selle naabri Lõuna-Koreaga, vahendab uudistekanal BBC.

Teadaolevalt jäetakse ära Foal Eagle'i nimeline suurõppus, millest võtab üldjuhul kevadeti osa umbes 50 000 sõdurit ja mille toimumise vastu paariariik igal aastal häälekalt protesteerib, süüdistades riike, et nad harjutavad sissetungimist Põhja-Koreasse.

USA tõmbab sõjaväeõppuste hulka kokku juba eelmisest Kimi ja Trumpi kohtumisest saadik, olles hea tahte märgina jätnud ära mitmete ühiste sõjaväemanöövrite korraldamise ja lõpetades pommitajatega Korea poolsaare kohal lendamise. Ent arvestades, et Trumpi ja Kimi tippkohtumine päädis põhjaliku fiaskoga, on üllatav, et USA oli nõus veel ühe seesuguse järeleandmisega.

Teada aga on, et Lõuna-Korea territooriumile jääb endiselt 28 500 USA sõjaväelast, sest vabariiklasest presidendil ei ole võimalik pääseda mööda Kongressist nende arvu vähendamiseks. Ühisõppusi hakatakse piirkonnas aga väidetavalt asendama „missioonipõhiste ühiste harjutustega“.

USA president Donald Trump tahtis Põhja-Korea riigipea Kim Jong-uniga Vietnamis peetud kohtumisel näidata, kui hästi toimivad tema diplomaatilised nõksud ka paariariigi puhul. Edu asemel lõppes üritus enneaegu, saavutamata vähimaidki seatud eesmärke.

Kim nõudis üleeilsel kohtumisel, et USA tühistaks kõik Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonid, ja teatas, et riik on vastutasuks valmis demonteerima Yongbyoni tuumarajatise, kuid mitte loobuma tuumaprogrammi muudest, ka salajastest osadest, mille hulka kuulub vähemalt üks uraani rikastamise tehas.

Trumpile tuli Kimi nõudmine tõenäoliselt üllatusena ja see tingiski tippkohtumise enneaegse lõpu.