Tunnistades ühel vähestest kordadest oma senisel ametiajal, et on teinud vea, ütles Trump, et on mõistnud, et on vajadus selgitada Venemaa 2016. aasta USA presidendivalimistesse sekkumise kohta tehtud avaldusi, vahendab CNN.

„Põhilises lauses oma märkustes ütlesin ma sõna „oleks” „poleks” asemel,” teatas Trump eile. Ta selgitas, et vaatas üle pressikonverentsi üleskirjutuse ja video.

„Lause oleks pidanud olema: „Ma ei näe mingit põhjust, miks see poleks Venemaa,”” ütles Trump. „Omamoodi topelteitus.”

Esmaspäevasel pressikonverentsil ütles Trump: „Ma ei näe mingit põhjust, miks see oleks Venemaa.” Jutt käis USA valimistesse sekkumisest.

Trump tegi selle ülestunnistuse Valge Maja Kabinetiruumis, kus ta kohtus muul teemal kongresmenidega. Lugedes ette avalduse ajakirjanikele kordas Trump, et tema kampaania ja Venemaa vahel ei olnud kokkumängu ning Venemaa tegevusel ei olnud mingit mõju valimistulemusele.

Lisaks sellele väljendas Trump toetust USA luureagentuuridele, kuigi oli Helsingis keeldunud tunnistamast nende järeldusi Venemaa sekkumise kohta ja andnud mõista, et usub rohkem Putini eitust.

„Ma tunnustan meie luurekogukonna järeldust, et Venemaa sekkumine 2016. aasta valimistesse leidis aset,” ütles Trump. Ettevalmistatud tekstist kõrvale kaldudes lisas ta: „Need oleksid võinud olla ka teised inimesed. Paljud inimesed kuskil seal.”

See selgituskatse järgnes suurele pahameelelainele Trumpi esinemise üle Helsingis. Isegi paljud presidendi enda partei liikmed mõistsid tema avaldused hukka. Ometi kulus rohkem kui üks päev, enne kui Trump või Valge Maja asja ametlikult kommenteerisid.

Ametnike sõnul oli üks peamisi põhjuseid, miks Trump oma viimase avalduse tegi, hirm tagasiastumiste ees luurekogukonnas ja tunne, et Trumpi esmaspäevane pressikonverents näis „ebapatriootlikuna”.

Trump tunneb endiselt, et kriitika tema suhtes oli ebaproportsionaalne, teatas üks ametnik, ning Trump kavatseb taas püüda suunata rünnakud ajakirjanduse vastu.

Varem teisipäeval oli Trump oma kriitikutele Twitteris trotsliku vastulöögi andnud, kirjutades: „Kui mul oli suurepärane kohtumine NATO-ga, kus koguti tohutu hulk raha, oli mul veelgi parem kohtumine Venemaa Vladimir Putiniga. On kurb, et seda ei kajastata nii – Valeuudised lähevad Hulluks!”