Saksamaa ei ole müügiks,“ ütles majandusminister Peter Altmaier telejaamale ARD, reageerides ajalehe Welt am Sonntag esiküljeartiklile „Trump vs Berliin“, vahendab Guardian.

Welt am Sonntag teatas, et Trump pakkus Tübingenis asuvale ettevõttele CureVac miljard dollarit, et kindlustada vaktsiin „ainult Ühendriikide jaoks“.

Saksa valitsus pakkus teadete kohaselt ka omalt poolt raha, et vaktsiin jääks Saksamaale.

Artikkel kutsus Berliinis esile viha. „Rahvusvaheline koostöö on praegu tähtis, mitte rahvuslik oma huvide kaitsmine,“ ütles Saksa parlamendi tervishoiukomitee konservatiivne liige Erwin Rüddel.

Liberaalse Vaba Demokraatliku Partei (FDP) esimees Christian Lindner süüdistas Trumpi valimiskampaania tegemises ja ütles: „Loomulikult kasutab Trump valimiskampaanias kõiki vahendeid.“

Saksamaa tervishoiuminister Jens Spahn ütles, et CureVaci ülevõtmine Trumpi administratsiooni poolt ei ole kõne all. CureVac arendab vaktsiini välja ainult „kogu maailmale“, teatas Spahn, „mitte üksikutele riikidele“.

Eilsel pressikonverentsil küsiti kinnitust Saksa firma ülevõtmiskatse kohta Saksamaa siseministrilt Horst Seehoferilt. „Ma saan ainult öelda, et ma olen täna kuulnud mitu korda valitsusametnikelt, et nii see on, ja me arutame seda kriisikomitees homme,“ vastas Seehofer.

Üks USA ametnik ütles eile AFP-le, et teated on „metsikult ülepaisutatud“. „USA valitsus on rääkinud paljude [üle 25] ettevõtetega, kes väidavad, et võivad vaktsiiniga aidata. Enamik nendest ettevõtetest on USA investoritelt juba algfinantseeringu saanud.“

USA ametnik eitas ka, et USA püüab potentsiaalset vaktsiini omale hoida. „Me jätkame rääkimist mis iganes ettevõttega, mis väidab, et suudab aidata. Ja iga leitud lahendust jagatakse maailmaga,“ ütles ametnik.

2000. aastal asutatud CureVac asub Baden-Württembergi liidumaal ning sellel on harud ka Frankfurdis ja Bostonis. Ettevõte reklaamib end vähiravi, antikehadel põhineva teraapia, haruldaste haiguste ravi ja profülaktiliste vaktsiinide arendajana.

Labor teeb koostööd Saksamaa tervishoiuministeeriumiga seotud Paul Ehrlichi Instituudiga.

Eelmisel nädalal teatas firma ootamatult, et selle juht Daniel Menichella on vahetatud Ingmar Hörri vastu. Vaid nädalaid varem oli Menichella kohtunud Trumpi, USA asepresidendi Mike Pence’i ja farmaatsiafirmade esindajatega Washingtonis.

Eile teatasid CureVaci investorid, et ei müü vaktsiini ainult ühele riigile.