Obama andis 2015. aastal välja käsu, mis keelustas politseil kasutada sõjatehnikat. See käsk hõlmas soomusautode, granaadipildurite, kõrge-kaliibriliste relvade ning kamuflaažrõivastuse kandmise pärast seda, kui Missouris, Fergusoni linnas 2014. aastal toimunud rahutuste ajal kasutas politsei sõjalist jõudu protestijate mahasurumiseks.

„Me oleme näinud, kuidas sõjaväeline varustus võib mõnikord anda inimestele tunde, nagu oleks politsei puhul tegemist valitseva institutsiooniga, mitte jõuga, mille eesmärk on rahvast kaitsta ning teenida," ütles Obama oma käsu allkirjastamisel.

Trumpi väljastas käsu esmaspäeval, annulleerides Obama direktiivi. Riigi peaprokurör Jeff Sessions avalikustas Trumpi kavatsused Tennessee osariigis iga-aastasel politseinike ametiühingu konverentsil.

„Me peame võitlema mitmel rindel, vägivalla kasv, pahatahtlike rühmituste arvu suurenemine, opioidide epideemia, terrorismioht - see kõik kombineeritud kultuuriga, kus perekonnaväärtused ning distsipliin näivad kaugenevat õigusriigi põhimõtetest," rääkis Sessions oma kõnes. Teda kuulanud politseinikud reageerisid uudisele ovatsioonidega ning kiites kavatsuse heaks.

Kodanikuühendused avaldasid protesti, sõnades, et Obama käsk oli vajalik, et lõimida võime mustanahaliste kogukonnaga.

Esimest korda algatas kongress „1033 programm" nime kandva relvastusplaani aastal 1990, kui anti kaitseministeeriumile õigus pakkuda oma üleliigset ning vananenud varustust politseiüksustele, et need saaksid võidelda narkokuritegudega.

Taaskasutatud varustust ei saaks politseinikud endale ise lubada ning nii on relvade ringlus aidanud rohkem kui kahe aastakümne vältel säästa 5, 4 miljardi dollarit.