Kõige hävitavam oli kaotus Washingtoniga piirnevas Virginias, mida peetakse üleriikliku poliitika indikaatoriks, vahendab AFP.

Virginia kuberneri valimistel võitis senine asekuberner Ralph Northam oma vabariiklasest rivaali Ed Gillespiet ootamatult suurelt ehk üheksa protsendiga.

New Jerseys haaras kuberneriameti demokraat Phil Murphy. Enne teda oli kaheksa aastat New Jersey kuberner Trumpi kunagine liitlane, vabariiklane Chris Christie.

Ja lõpuks, New Yorgis ratsutas progressiivne demokraadist linnapea Bill de Blasio Trumpi jälestamise laine harjal viimase kodulinnas kindlalt tagasivalimiseni.

Murphy ja Northam kujutasid oma võitu kui vastuseisu polariseerimisele, mis iseloomustas suures osas Trumpi 2016. aasta valimiskampaaniat ja on iseloomustanud ka tema ametiaega Valges Majas.

Valimistulemused märgivad poliitilise õnne naasmist demokraatide õuele, kellel ei olnud õnnestunud võita mitmetel varasematel valimistel mitmetes osariikides, mis kutsus esile mure, kuidas Trumpi mõjule USA poliitikas vastu seista.

„See on referendum Ameerika väärtuste üle,” ütles demokraatide rahvuskomitee esimees Tom Perez CNN-ile.

Trump ise distantseeris end kiiresti Virginias kaotanud Gillespiest, kes koos temaga kampaaniat ei teinud.

„Ed Gillespie tegi kõvasti tööd, aga ei kaasanud mind või seda, mille eest ma seisan,” kirjutas Trump Twitteris.

Trump kinnitas, et kui USA majandusel läheb hästi, jätkavad vabariiklased võitmist.

Mõnede analüütikute arvates võib aga silmapiiril olla demokraatlik laine.