Oma ametiaja pikimas kõnes kritiseeris Trump tema kampaania ja Venemaa väidetava kokkumängu juurdlust, vahendab BBC News.

„Me ootame raportit inimestelt, keda ei valitud,” ütles Trump konservatiividele. Mueller peaks oma raporti peaprokurörile üle andma varsti.

„Kahjuks panite te valed inimesed paarile ametikohale ja nad jätavad pikaks ajaks inimesed, kes ei tohiks seal olla ja äkki püüavad nad sind mingi jamaga maha võtta, okei?” ütles Trump.

Trump on eriprokuröri juurdlust korduvalt nõiajahiks nimetanud.

Üle kahe tunni kestnud kõnes ründas Trump teravalt ka endist peaprokuröri Jeff Sessionsit, endist Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) juhti James Comeyt, demokraatlikku parteid ja neid, kes kritiseerivad tema lähenemist Põhja-Koreale.

„Nii mind valiti, mitte käsikirja järgi olemise eest... ja kui me ei ole mitte käsikirja järgi, on meie maa suures hädas,” alustas Trump.

President ütles korduvalt, et Mueller ei ole kunagi saanud hääli ega ole neid saanud ka abipeaprokurör Rod Rosenstein, kes Muelleri ametisse nimetas.

Rosenstein kavatseb märtsis pärast presidendi mitmeid rünnakuid tagasi astuda.

Trump väitis, et Mueller ja Comey on parimad sõbrad, ning laitis Sessionsit, kelle ta novembris vallandas.

Trump ütles, et Sessions oli nõrk ja ebaefektiivne ning ta ei teinud seda, mida oleks pidanud tegema.

Trump nimetas Rohelise Uue Kokkuleppe ettepanekut, mille on teinud mõned demokraadid radikaalseks võitluseks kliimamuutuse vastu, „kõige hullumeelsemaks plaaniks” ja ütles, et kui tuul ei puhu, on see nende elektri lõpp.

Pärast sisserändajatest rääkimist, kes tema sõnul peavad USA-d armastama, ütles Trump, et kongressis on inimesi, kes USA-d vihkavad.

„Ja te teate seda ja me võime nimetada neist igaühe, kui te soovite,” ütles Trump.

Oma kohtumise kohta Põhja-Korea valitseja Kim Jong-uniga ütles Trump, et tehti palju edusamme ja Põhja-Koreal on uskumatult särav tulevik.

Trump lubas veel kaitsta täidesaatva korraldusega sõnavabadust USA ülikoolilinnakutes. Konservatiivide väitel tsenseerivad mõned ülikoolid parempoolsete arvamusi.