Trump pakkus vähe viiteid sellele, et läheneb kompromissile, mis võiks föderaalvalitsuse töö taas käivitada, vahendab CNN.

Kohe pärast Trumpi kõne lõppu väljendasid kongressi tippdemokraadid sama jäiku seisukohti.

Et kumbki pool ei tagane, näib olukord jäävat muutumatuks. Mõned föderaaltöötajad valmistuvad esimeseks saamata jäänud palgaks ja paljude agentuuride aknad jäävad pimedaks.

President kasutas oma esimest Ovaalkabineti pöördumist ametiaja jooksul oodatult „kasvava humanitaar- ja julgeolekukriisi” eest hoiatamiseks lõunapiiril.

Ta ei kuulutanud aga välja riiklikku eriolukorda, mida ta on avalikult viimastel päevadel kaalunud. See tagaks finantseerimise, aga see vaidlustataks tõenäoliselt õiguslikult.

Trump toonitas, et sisserändeküsimus on „südame ja hinge kriis”.

Kokku kasutas Trump sõna „kriis” kuus korda, püüdes anda debatile pakilisuse meeleolu.

Trump ütles, et USA ei suuda enam majutada sisserändajaid, kes sisenevad riiki ebaseaduslikult.

„Kui palju Ameerika verd peame me valama, enne kui kongress oma töö ära teeb?” küsis Trump. „See on valik õige ja vale, õigluse ja ebaõigluse vahel. Asi on selles, kas me täidame oma püha kohust Ameerika kodanike ees, keda me teenime.”

Trump noomis poliitikuid, kes on kuulutanud tema piirimüüri ebamoraalseks, nimetades neid silmakirjalikeks.

„Ainus asi, mis on ebamoraalne, on poliitikud, kes ei tee midagi ja lubavad jätkuvalt veel rohkemate süütute inimeste nii kohutavalt ohvriks muutmist,” ütles Trump.

Pärast nädalaid kestnud valitsuse osalist tööseisakut on Trump ja tema läbirääkijad saavutanud vähe edu demokraatide veenmisel, et müüri on vaja.

Administratsioon on kangekaelselt keeldunud astumast samme mõnede agentuuride rahastamise taastamiseks, uskudes, et tööseisak on parim hoob piirimüüri finantseerimise tagamiseks. Kartes, et ta kaotab kommunikatsioonilahingu, kui üha rohkem ameeriklasi tunneb seisakus valitsuse mõju omal nahal, karmistas Trump oma hoiatusi, et riik on ilma tema lubatud müürita ohus.

Esimest korda võttis Trump kasutusele USA presidentuuri ühe tuntuma sümboli – kaheksaminutilise otse kaamerasse õhtuse pöördumise Ovaalkabinetist.

Kas kõne veenis rohkem ameeriklasi selles, et lõunapiiril on tõesti kriis, jääb lahtiseks. Trump kannatab ise usalduskriisi all, sest ta ise ja tema abid on korranud sisserände kohta korduvalt valesid.

Faktid ei toeta nimelt administratsiooni maalitud pilti lõunapiiri ületavate terroristide ja kurjategijate piiramisrõngas olevast riigist.

Trump ja Valge Maja ametnikud on viimastel päevadel hakanud rääkima rohkem humanitaarkriisist piiril, mis demokraatide sõnul on tõeline ja administratsiooni enda tekitatud.