Trump väitis, et see on originaalennustus. Valge Maja eelmisel nädalal avaldatud samasugusel pildil ei olnud aga mõju Alabamale kuidagi märgitud, vahendab CNN.

„See oli algne kaart ja te näete, et see ei pidanud tabama mitte ainult Floridat, vaid ka Georgiat,” ütles Trump eile, näidates Riikliku Ookeani- ja Atmosfääriadministratsiooni (NOAA) kaarti, millele oli Alabama tormi mõjupiirkonda kaasamiseks tõmmatud must joon.

Valge Maja ametnik ütles CNN-ile, et Ovaalkabinetis arutati enne pressikonverentsi, mida esimesed mudelid näitasid ja et Dorian võis olla hullem kui esialgsed ennustused. Üks ruumis olnud ametnikest olevat nõustunud ja kasutanud musta markerit tormi mõjupiirkonna suurendamiseks.

Ametniku sõnul kasutas president kaarti, et näidata, kui hull Dorian oleks võinud olla.

Üks allikatest ei kinnitanud ega lükanud ümber, et joone tegi kaardile Trump ise, aga kinnitas, et joon lisati eile enne ajakirjanike Ovaalkabinetti laskmist.

NOAA soovitas esitada küsimused Valgele Majale, mille pressiteenistus kohe ei vastanud.

NOAA pressiesindaja keeldus ka vastamast küsimusele, kas Alabama oli kunagi orkaani mõjupiirkonda arvatud.

Orkaan Doriani arengu ja liikumise käigus on Trump korduvalt ekslikult väitnud, et tormi teele jääb ka Alabama. Selle lükkasid ümber ilmaeksperdid, sealhulgas Riikliku Ilmateenistuse (NWS) Alabama haru töötajad.

„Alabama EI näe mingeid Doriani mõjusid. Me kordame, mingeid orkaan Doriani mõjusid kogu Alabamas ei tunta. See süsteem jääb liiga kaugele itta,” teatas NWS-i Alabama haru Twitteris.

„Ma tean, et Alabama oli algses ennustuses,” ütles Trump eile, kui küsiti tema näidatud kaardi kohta. Ta lisas, et oli ka teisi kaarte, mis näitasid, et „Alabama saab väga raskelt pihta”.

Küsimusele, kas must joon Alabama kohale kaardil tehti markeriga, vastas Trump: „Ma ei tea. Ma ei tea.”

Vaatamata Valge Maja kinnitusele, et Trumpi informeeritakse orkaani kohta iga tund, viitas Trump eile õhtul Twitteris seitse päeva vanale Lõuna-Florida Veemajandusringkonna kaardile, millel ühe võimalusena jäi Doriani teele ka Alabama.

„See oli orkaani algselt ennustatud teekond selle varases staadiumis. Nagu te näete ennustasid peaaegu kõik mudelid, et see läheb läbi Florida ja tabab ka Georgiat ja Alabamat,” kirjutas Trump Twitteris.