Trump, kes on juba pea üheksa nädalat rääkinud vandenõuteooriatest seoses oma valimiskaotusega Joe Bidenile, ütles Georgia osariigi kõrgeimale valimisametnikule Raffenspergerile, et ta peaks hääled nii üle lugema, et osariigi 16 valijameest läheksid Trumpi, mitte Bideni arvele, vahendab New York Times.

„Ma tahan lihtsalt leida 11 780 häält, mida on üks rohkem, kui meil on,” ütles Trump telefonikõnes, mille salvestuse sai algselt oma valdusse Washington Post, mis selle eile internetis avaldas. Salvestuse sai seejärel ka New York Times.

Trump, kes on presidendiametis veel 17 päeva, andis mõista, et Raffenspergerile ja Georgia riigisekretäri büroo peajuristile Ryan Germanyle võidakse esitada kriminaalsüüdistus, kui nad Trumpi nõudmist ei täida.

„Te teate, mida nad tegid, ja te ei raporteeri selle kohta,” ütles Trump telefonikõnes. „Te teate, et see on kriminaalne – see on kriminaalkuritegu. Ja te teate, et te ei saa lasta sel juhtuda. See on suur risk sulle ja Ryanile, sinu advokaadile. See on suur risk.”

Igasuguste standardite järgi on USA presidendivalimised ammu möödas. Iga osariik on oma valimistulemuse kinnitanud ja Trumpi kohtukampaania tulemuste vaidlustamiseks on kohtunike poolt üle kogu riigi kiiresti tagasi lükatud.

Püüdes kallutada Raffenspergerit oma tahte järgi tegutsema kasutas Trump oma ametikoha võimu viisil, mis meenutab 2019. aasta telefonikõnet Ukraina presidendile Volodõmõr Zelenskõile, mille käigus püüdis Trump sundida Zelenskõid alustama juurdlust Bideni üle, hoides kinni sõjalist abi Ukrainale. See telefonikõne sai keskseks elemendiks selles skeemis, mille eest Trumpile ametikuriteo süüdistus esitati.

Nagu Zelenskõilt „teenet paludes”, küsis Trump laupäeval ka Raffenspergerilt poliitilist abi. Kongress peaks kinnitama 2020. aasta presidendivalimiste tulemused kolmapäeval vaatamata mõnede Trumpi liitlaste katsetele tulemused mitmes osariigis vaidlustada.

Trump ütles, et loodab, et Raffenspergeri büroo suudab tema soovi täita enne Georgias homme toimuvat senativalimiste teist vooru, mis otsustab jõudude vahekorra senatis. Täna teeb Trump koos vabariiklaste kandidaatidega Georgias kampaaniat.

„Ma arvan, et me peame selles asjas lahenduseni jõudma enne valimisi,” ütles Trump. Vastasel juhul tema sõnul inimesed ei lähe lihtsalt valima.

„Nad ei taha valida,” ütles Trump. „Nad vihkavad osariiki. Nad vihkavad kuberneri ja nad vihkavad riigisekretäri. Georgia inimesed on vihased, riigi inimesed on vihased. Ja selles pole midagi valesti, kui seda öelda, te teate, ee, et olete valesti arvutanud.”

Raffensperger tõrjus Trumpi nõudmised viisakalt, aga kindlalt, jäädes valimistulemustele Georgias kindlaks, ning kinnitas, et Trumpile ja tema liitlastele on antud valimispettuste kohta valeinformatsiooni.

Mõnede õigusekspertide sõnul võis Trump selle telefonikõnega rikkuda Georgia osariigi seadusi.

Kõne Valgest Majast Raffenspergeri büroosse tuli kohaliku aja järgi laupäeval kell 14.41. Ühe informeeritud allika sõnul on viimase kahe kuu jooksul Valgest Majast sinna helistatud 18 korda. Laupäeval rääkis Raffensperger esimest korda otse Trumpiga.

Raffenspergeri büroo ametnikud lindistasid laupäevase kõne ja Raffensperger ütles oma nõuandjatele, et ei taha telefonikõne üleskirjutust või salvestust avaldada, kui president osariigi ametnikke ei ründa või arutatut valesti ei tõlgenda, rääkis üks allikas.

Nagu oli oodata, toimus Trumpi rünnak pühapäeva hommikul säutsu näol, milles Trump väitis, et Raffensperger ei taha või ei suuda vastata küsimustele, mis puudutavad valimispettusi.

Raffensperger vastas Twitteris: „Lugupidamisega, president Trump: mida te ütlete, ei ole tõsi. Tõde tuleb välja.” Telefonikõne salvestus avalikustati mõni tund hiljem.

„Te peaksite tahtma täpseid valimisi. Ja te olete vabariiklane,” ütles Trump telefonikõnes Raffenspergerile.

„Me usume, et meil on täpsed valimised,” vastas Raffensperger.

„Ei, ei, ei, teil ei ole, teil ei ole, teil ei ole, isegi mitte lähedal sellele. Te olete sadade tuhandete häältega mööda pannud,” raius Trump.

Lisaks Trumpile ja Raffenspergerile osalesid kõnes Germany ja Raffenspergeri asetäitja Jordan Fuchs, Valge Maja personaliülem Mark Meadows ning Trumpi heaks töötavad advokaadid Cleta Mitchell ja Kurt Hilbert.