„Käesolevaga nõuan ma ja teen seda ametlikult homme, et justiitsministeerium uuriks, kas FBI/justiitsministeerium infiltreerusid või jälgisid Trumpi kampaaniat poliitilistel põhjustel ning kas selliseid nõudmisi või taotlusi esitasid inimesed Obama administratsioonist!” kirjutas Trump Twitteris.

Enne seda teatati reedel, et FBI saatis konfidentsiaalse allika rääkima mõnede Trumpi kampaaniameeskonna liikmetega võimalikest sidemetest Venemaaga.

Hiljem eile palus justiitsministeerium oma peainspektoril laiendada välisluure jälgimisseaduse rakendamisprotsessi ülevaatamist nii, et see sisaldaks ka selle kontrollimist, kas on olnud midagi kohatut või mingeid poliitilisi motiive selles, kuidas FBI viis läbi vastuluurejuurdlust isikute kohta, keda kahtlustatakse suhtlemises Vene agentidega, kes sekkusid 2016. aasta presidendivalimistesse, teatas justiitsministeeriumi pressiesindaja Sarah Isgur Flores.

„Kui keegi infiltreerus või jälgis presidendikampaania osalisi sobimatutel põhjustel, peame me sellest teadma ja astuma asjakohaselt tegevusse,” ütles asepeaprokurör Rod Rosenstein.

Ajaleht New York Times kirjutas oma allikatele viidates reedel, et konfidentsiaalsed luureallikad suhtlesid Trumpi kampaanianõunike George Papadopoulose ja Carter Page’iga. New York Times teatas, et on tuvastanud informaatori isiku, kes on väidetavalt „Ameerika õpetlane, kes õpetab Suurbritannias”. Ajaleht teatas aga, et informaatorite nimesid nad ei avalda nende ohutuse tagamiseks.

Washington Posti teatel kohtus allikas lisaks Papadopoulosele ja Page’ile ka Trumpi kampaania kaasesimehe Sam Clovisega, et arutada suhteid Hiinaga.

USA ametnikud kommenteerisid CNN-ile, et allika isik on FBI ja luurekogukonna kõrgeimatel tasemetel hoolikalt hoitud saladus ning see isik on olnud FBI ja Luure Keskagentuuri (CIA) allikas juba aastaid.

Justiitsministeeriumi, FBI ja rahvusliku luuredirektori büroo ametnikud on kinnitanud, et kongressi vabariiklaste nõutud informatsiooni üleandmine allika kohta seaks allika elu suurde ohtu.