Trump ja Kim on varem öelnud, et tahavad teha koostööd, muutmaks Korea poolsaar tuumarelvavabaks piirkonnaks, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Üldjuhul sisaldab ameeriklaste ja põhjakorealaste omavaheline kirjavahetus solvanguid ja ähvardusi. Trumpi ja Kimi hiljutise tippkohtumise järel tehti avalikele salvamistele aga lõpp.

„Ma olin tõesti väga karm - ja temagi oli karm. Ja me muudkui vaidlesime,“ ütles Trump üritusel Lääne-Virginias. „Ja siis me armusime ära, okei? Ei, täitsa tõsiselt: ta kirjutas mulle imeilusaid kirju ja need olid suurepärased kirjad,“ märkis ta.

Trumpi toetajad naersid ja plaksutasid. Riigipea jätkas, avaldades arvamust, et avalikkus peab teda tõenäoliselt mittepresidentlikuks, kuna ta kirjeldab Kimi selliste säravate väljenditega.

USA meedia teatel valmistab Trumpi administratsioon ette teist tippkohtumist Kimiga, rääkimaks põhjalikumalt tuumarelvavabaks muutumisest. Tõenäoliselt järgmisesse aastasse jääva kohtumise toimumise paik ja aeg ei ole veel teada.

Hoolimata suhete soojenemisest, ei ole Põhja-Korea nõus täitma USA nõudmisi, sh andma täielikku ülevaadet oma relvaprogrammidest ega astuma pöördumatuid samme oma arsenalist vabanemiseks.

USA Põhja-Korea küsimusega tegelevate ametnike sõnul ei ole saavutatud mingit edasiminekut, jätkamaks tõsiste läbirääkimistega, mille lõppeesmärk oleks, et Kim hävitaks või kasvõi peataks oma tuuma- ja raketiprogrammi.

Anonüümseks jääda soovinud ametnike sõnul ei olnud Põhja-Korea nõus isegi baasterminite, nagu „tuumarelvade desarmeerimine“, „kontrollitav“ ja „pöördumatu“, defineerimisega. Arengut, milleni tänaseks jõutud, on endiselt võimalik peatada ja tagasipöörata, ütlesid nad Reutersile.