Trump osales Georgias toimunud kihutuskoosolekul, et toetada kaht vabariiklasest kandidaati, kel seisab jaanuaris ees valimiste teine voor võtmetähtsusega senatikohtade nimel. Vabariiklik partei avaldas laupäeva õhtul aga muret, kas Trumpi osalemine võis teha neile rohkem kahju kui kasu, arvestades, et riigipea keskendus peamiselt enda püüetele valimiskaotust ümber pöörata, vahendab Reuters.

Trump kutsus siiski inimesi üles 5. jaanuaril toimuvatel Georgia senativalimistel osalema, hoolimata tema enda tõendamata väidetest, et osariigis leidis äsja aset ulatuslik valimispettus.

Valdav osa esinemise ajast jutustas Trump oma toetajatele lugu sellest, kuidas üle riigi võltsiti massiliselt hääli, tagamaks, et Valgesse Majja pääseb tema asemel demokraat Joe Biden. Trump on keeldunud kaotust Bidenile tunnistamast.

Ta kuulutas, et demokraadid "petsid ja võltsisid presidendivalimisi, kuigi me võidame ikka". "Ja nad üritavad ning võltsivad ka neid valimisi," väitis vabariiklasest riigipea rahvahulgale, kes hõiskas: "Veel neli aastat!"

"Me võidame need valimised. Me veel võidame need. See oli pettus. See oli ära korraldatud," kommenteeris Trump oma rivaali võitu, esitamata endiselt ühtki süüdistusi kinnitavat tõendit, märgib Reuters.

Trump ründas kõnes ka oma erakonnakaaslasi, kes on keeldunud tema väidetega kaasa minemast, sh Georgia kuberneri Brian Kempi. Trump helistas viimasele laupäeva hommikul ja survestas teda ka Twitteri vahendusel astuma samme valimistulemuse ümberpööramiseks.

USA ajaloos enneolematu sammuna on Trumpi meeskond üritanud Bideni võidetud, ent vabariiklaste kontrolli all olevates võtmeosariikides veenda seadusandjaid valimistulemusi kõrvale lükkama ja Trumpi võitjaks kuulutama - seni edutult.

Trumpi väited laialt levinud valijapettustest on ametnike poolt kõikjal riigis tagasi lükatud ning tema kampaaniameeskonna arvukad juriidilised hagid on peaaegu kõik kohtus läbi kukkunud - ennekõike just tõendite puudumise tõttu.

Joe Biden on samal ajal esimene demokraat alates 1992. aastast, keda saadab presidendivalimistel edu Georgias. Häälte teistkordsel ülelugemisel ei avastatud seal mingeid märkimisväärseid rikkumisi ning tulemus leidis lõpliku kinnituse.

Jaanuaris toimuvad jätkuvalimised Georgias on võtmetähtsusega, sest määravad, millisel parteil õnnestub Senatis enamus saavutada. Juhul, kui vabariiklastel õnnestub võtta vähemalt üks koht kahest, on neil enamus olemas; demokraatidel on selleks aga vaja mõlemat kohta. Enamus Senatis annaks vabariiklastele võimaluse blokeerida suurt osa Bideni seadusandlikust agendast.