Uutest sanktsioonidest anti teada USA Iraani tuumakokkuleppest ühepoolse taganemise aastapäeval ja tunde pärast seda, kui Teheran teatas, et ei täida seda kokkulepet enam täielikult, vahendab Reuters.

Pinged Washingtoni ja Teherani vahel on juba niigi suured pärast seda, kui Trumpi administratsioon teatas nädalavahetusel, et saadab vastuseks Iraani tegevusele Lähis-Itta lennukikandja grupi ja pommitajad.

Enne Trumpi täidesaatvat korraldust uute sanktsioonide kohta teatas Valge Maja kõrge ametnik, et Washington kehtestab Teheranile edasisi majanduslikke piiranguid väga varsti, ning hoiatas Euroopat, et viimane lõpetaks Iraaniga äritegemise.

„Tänane tegevus on suunatud Iraani sissetulekute vastu tööstusmetallide ekspordist – 10 protsendi vastu tema ekspordimajandusest – ja annab teistele riikidele teada, et Iraani terase ja teiste metallide lubamine teie sadamatesse ei ole enam lubatud,” teatas Trump oma avalduses. „Teheran võib oodata edasist tegevust, kui ta ei muuda fundamentaalselt oma käitumist.”