„Täna andis president Donald J. Trump Ühendriikide peaprokuröri taotlusel ja soovitusel luurekogukonnale korralduse teha kiiresti ja täielikult koostööd peaprokuröri juurdlusega jälgimistegevuse üle 2016. aasta presidendivalimiste ajal,” ütles Valge Maja pressisekretär Sarah Sanders, vahendab Reuters.

Korraldus lubab Barril salastatuse alt vabastada igasuguse informatsiooni, mida ta vajalikuks peab.

Aprillis avaldati Venemaa USA presidendivalimistesse sekkumist uurinud eriprokurör Robert Muelleri juurdluse toimetatud raport. Juurdlus kestis kaks aastat. Ei leitud mingeid tõendeid, et Trumpi kampaania oleks olnud Venemaaga kuritegelikus vandenõus. Ei tehtud järeldust selle kohta, kas Trump takistas õigusemõistmist, aga toodi välja mõned intsidendid, mis demokraatide sõnul võivad olla õigusemõistmise takistamine.

Vabariiklane Trump kahtlustab, et eelmise demokraadist presidendi Barack Obama administratsioon andis käsu tema uurimise alla võtmiseks 2016. aasta kampaania ajal, et tema kandidatuuri õõnestada, ning ta tahab kätte maksta neile, keda selle eest vastutavaks peab.

Erilist huvi pakuvad Trumpile orderid, mille on välja andnud välisriikide ja nende agentide jälgimiseks lubasid väljastav salajane kohus. Trumpi toetajad usuvad, et orderite kaudu saab kindlaks teha isikud, kes kogu selle siiani kestva Venemaa-juurdluse eest vastutavad.